ЕС подкрепя ромите, но и ги предупреждава

Европейският съюз обеща в понеделник да продължи да подкрепя интегрирането на ромите в обществото и декларира, че няма да бъдат толерирани традициите, противоречащи на човешките права. Това пише днес Интернешънъл хералд трибюн в статия, посветена на спонсорирана от Световната банка конференция за положението и проблемите на това малцинство в страните кандидатки за ЕС.

Европейският комисар за трудовата заетост и социалните въпроси Ана Диамандопулу обеща продължаване на финансовата помощ за интегрирането на ромите, но тя предупреди техните общности, че ЕС няма да толерира нарушенията на човешките права. "Когато основни човешки права и някои традиции си противоречат, то традициите трябва да бъдат променени", каза Диамандопулу. В някои ромски общности все още се практикува продажба и покупка на младоженки, а децата не се изпращат в училище.

Целта на конференцията под наслов "Ромите в разширяваща се Европа" е да намери нови начини на сътрудничество между гражданските организации, правителствата и циганските общности. Роми е другото име на циганите, пояснява вестникът.

Световната банка подпомага усилията да бъде преодоляна дискриминацията, на която циганите са били подложени в продължение на стотици години, заяви президентът на банката Джеймс Улфенсън.

Държавният секретар в унгарското правителство по ромските въпроси Ласло Телеки каза, че една от най-важните задачи на ЕС след разширяването ще бъде да реши проблема с лошите условия на живот за около 7-9 милиона роми в Европа. "Да бъдеш ром днес в Европа означава да бъдеш дискриминиран, да си с лошо здраве, безработен и да си засегнат от редица други социални проблеми", каза Телеки.

Очаква се през май 2004 г. Унгария и девет други страни да станат членове на ЕС, в който до 2007 г. може да бъдат приети също България и Румъния - и двете с многочислено ромско население.

Конфликтът между ромските традиции и съвременното мислене са видими във Волунтари, Румъния, където 15-годишна младоженка оплаквала погубените си мечти да учи медицина, пише вестникът. Нарчиса Транца имала отлични оценки в прогимназията в своя град край Букурещ. Тя умолявала родителите си да не се съгласяват на сватба.

Баща ѝ обаче заплашил, че ако не се съгласи, ще стане по-лошо и тя ще бъде отвлечена от дошлите да уговарят годежа, които няма да чакат преговори.

Въпреки че е можела да завърши девети клас преди сватбата, Нарчиса напуснала училището няколко седмици преди края на учебната година. Малко преди сватбените тържества нейните съученици, от неромски произход, дошли в дома ѝ просълзени да си вземат сбогом.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?