ЕС поднови преговорите с Турция

ЕС поднови преговорите с Турция
Европейският съюз подновява в четвъртък преговорите за членство на Турция, съобщи ББС. Това ще бъдат първите разговорите между двете страни след като преговорите бяха замразени в края на миналата година. Посланиците на страните членки на съюза в Брюксел се съгласиха на този ход в сряда.

През декември ЕС спря преговорите с Анкара по осем от преговорните глави. Официално ще бъдат подновени разговорите по въпросите на предприемачеството и индустрията.

Само една от 35-те преговорни глави беше приключена напълно пред решението на ЕС да замрази напълно разговорите. Отношението на гражданите на съюза към перспективата Турция да стане пълноправен член на Европейския съюз става все по-студено като подобна тенденция започва да се забелязва и в страната кандидат, коментира ББС.

Преустановяването на преговорите между Брюксел и Анкара се наложи след като Турция отказа да отвори своите пристанища и летища за трафика, идващ от гръцката част на Кипър, която вече е част от ЕС.

От своя страна Анкара настоява ЕС да преустанови икономическата изолация на Северен Кипър, който е контролиран от Тур;ия. Островът беше разделен след войната между Турция и Гърция през 1974 година.

Въпреки решението преговорите официално да бъдат спрени, работата по преговорните глави продължи зад сцената, но това ще са първите официални срещи. Източници на ББС от Брюксел съобщиха, че надеждите са други 3 преговорни глави да бъдат отворени до края на юни.

Споделяне

Още от Европа