ЕС подновява преговорите за членство с Турция

ЕС подновява преговорите за членство с Турция

ЕС одобри отварянето на глава 22, отнасяща се до регионална политика, от преговорите за присъединяването на Турция към ЕС, съобщиха турските медии. На срещата на Съвета по общите въпроси на ЕС в Люксембург бе оповестено, че главата ще бъде отворена на 5 ноември, когато ще бъде организирана междуправителствена конференция (за присъединяването на Турция към ЕС), информират Анадолската агенция и турският телевизионен канал СиЕнЕн-Тюрк.

През юни т.г. ЕС взе решение за отварянето на новата глава в преговорите с Турция, но отварянето бе отложено заради безпокойствата, свързани с действията на турските власти при справянето им с антиправителствените демонстрации през май и юни.

Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле приветства потвърждението, дадено за отварянето на глава 22 и добави, че това е "важна стъпка". Той посочи, че последните реформи, извършени в Турция, са показали значението, което Анкара отдава на ангажиментите си, свързани с ЕС, информира турското англоезично издание "Хюриет дейли нюз".

Преговорите за членство на Турция в ЕС започнаха през октомври 2005 г. и досега е затворена само една от общо 35 преговорни глави. Регионалната политика ще бъде 14-тата отворена глава.

Турция години наред опитва да стане член на ЕС, но през последните три години преговорният процес е в застой най-вече заради противопоставянето на Франция и Германия и напрежението между Турция и Кипър, отбелязва ДПА.

Някои европейски представители призоваха да бъдат стартирани преговори и по по-спорните глави - 23 и 24 (за съдебната система и основни права, свобода и сигурност). Ще има смисъл скоро да бъдат отворени и главите за основни права и съдебната система, така че да е ясно, че Турция се движи към ЕС, заяви вчера в Люксембург австрийският министър за европейските и международните въпроси Михаел Шпинделегер. Това е наш общ интерес. Това е правилното решение за нас европейците и за Турция, добави Шпинделегер.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа