ЕС поема от НАТО мироопазващата мисия в Босна

Европейският съюз започва най-голямата си мироопазваща операция, като поема от НАТО мисията в Босна и Херцеговина. В цялата страна ще бъдат разположени 7000 умиротворители от Европейския съюз и няколко други страни, сред които Турция и Канада.

Това става девет години след края на войната. Целта е да се постигне безпроблемен преход от мисията на НАТО.

В новите сили, наречени ЮФОР, 80 на сто от умиротворителите са от страни членки на НАТО. Бившият британски политик лорд Пади Ашдаун е главен международен пратеник в Босна: "Частите са същите - 80 на сто от частите са тук. Под знака на НАТО служат европейски части, така че силите няма да се променят. Това са същите части, които ще вършат същата работа", казва Пади Ашдаун.

НАТО ще продължи да присъства в столицата Сараево и ще се занимава с военната реформа, борбата с тероризма и залавянето на заподозрени военнопрестъпници.

Командирът на ЮФОР, британският генерал - майор Дейвид Лики, заяви, че неговият върховен приоритет е да поддържа сигурността и стабилността, създадена при досегашната мисия на НАТО.

"Босна все още се възстановява от много кръвопролитна война. Етническите напрежения, започнали през войната, все още съществуват", добави той, цитиран от ББС.

Ген. Лики каза, че силите на ЮФОР трябва да помогнат на Босна да продължи напредъка и да постигне нужните стандарти на сигурност и стабилност, които ще ѝ позволят да се присъдени към ЕС.

Пред ЮФОР и НАТО остава задачата да заловят издирваните от трибунала в Хага военнопрестъпници, сред които бившите босненски сръбски лидери Радован Караджич и Радко Младич.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?