ЕС поема полицейската мисия в Босна

Европейският съюз започва първата операция по опазване на сигурността в чужбина, като пое полицейските функции на ООН в Босна, предаде Би Би Си.

Полицейската мисия на ЕС (EUPM) ще включва 512 офицери - 422 от страни-членки на ЕС и 90 от други държави, сред които Русия и Канада.

Операцията на ООН по мониторинг и реформа на полицейските сили в Босна започна през 1995 г. като част от Дейтънското мирно споразумение.

EUPM ще бъде ключов тест за общата отбранителна политика на ЕС, за която бе постигнато съгласие през 2001 г. с Договора от Ница.

Както и мисията на ООН, тази на ЕС ще работи заедно с ръководените от НАТО сили Sfor, които също бяха разположени в Босна по силата на Дейтънското споразумение. Sfor е разположил близо 15 000 войници в Босна.

Мандатът на мисия на ЕС е до 2005 г.

Комисарят Свен Фредриксен от Дания, който оглавяваше полицейската мисия на ООН, ще ръководи и EUPM.

На церемонията по предаването на мисиите в Сараево той обеща, че ще съдейства за създаването на полицейски сили, които да "служат и защитават всички хора, безусловно", независимо от тяхната етническа принадлежност.

Според него това ще подчертае колко важно за ЕС е върховенството на закона. Не трябва да има никакви заблуди, само върховенството на закона ще сложи Босна твърдо на пътя към ЕС, каза той.

EUPM ще ръководи 16 000 полицейски офицери в два босненски автономни района - Мюсюлманско- Хърватската федерация и Република Сръбска. Мисията също така ще е отговорна за граничната полиция и новото централно министерство по сигурността и информационната агенция.

Войната в Босна от 1992 до 1995-та костваше 230 хиляди човешки живота и близо 2 милиона бежанци.

Върховният представител на международната общност в Босна и Херцеговина Лорд Ашдаун изрази пред Би Би Си своята увереност, че босненският сръбски лидер Радован Караджич може би ще бъде предаден на международния трибунал заради обвинения във военни престъпления.

Той най-вероятно ще бъде предаден, защото ние, стъпка по стъпка успяхме да отнемем подкрепата за него от населението, което все още го смята за герой, казва той.

Така Ашдаун отговори на критиките от шефа на предишната мисия на ООН - Жак Пол Клайн, според когото провалът в залавянето на Караджич показва липсата на воля в международната общност. Караджич, за когото се смята, че се укрива в Босна, е издирван от трибунала в Хага.

Още от Свят