ЕС похвали Гърция за "забележителния напредък"

Европейската комисия похвали Гърция за по-високия от очакваното първичен излишък за 2013 година, предаде ДПА. Това е "отражение на забележителния напредък, който Гърция е постигнала от 2010 година във възстановяването на държавните си финанси", заяви пред журналисти в Брюксел говорителят на ЕК Саймън О'Конър.

 

На Гърция бе възложено като задача балансиран първичен бюджет, но тя достигна излишък от 1,5 милиарда евро (2,1 милиарда долара) или 0,8 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), обяви комисията в сряда, след консултации с Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ).

 

Гърция бе една от страните, които най-сериозно пострадаха от дълговата криза в еврозоната. Спасителните ѝ заеми възлизат на 240 милиарда евро (332 милиарда долара) от 2010 година.

 

Атина сега обаче много се надява, че вече обръща нова страница. Страната се върна този месец на международните облигационни пазари след четиригодишно отсъствие, като миналата година е постигнала първичен излишък за първи път от почти десетилетие.

 

Първичният излишък, който не включва разходите за лихвите по дълга, е почти двойно над предишните прогнози.

 

Според Гърция постигането на първичен излишък би трябвало да открие възможност еврозоната да облекчи дълга на страната, като например намали лихвите и отсрочи погасяването.

 

Иначе1 като се имат предвид плащанията по дълга, дефицитът на Гърция е достигнал 12,7 процента от брутния вътрешен продукт през 2013 година, съобщи европейската статистическа агенция Евростат при първата си оценка тази година. Европейската комисия очакваше по-голям дефицит - 13,1 процента.

 

Най-голям дял от дефицита се пада на помощта за затруднени банки, според Евростат. Ако тази помощ не се включва, гръцкият бюджетен дефицит щеше да бъде 2,1 процента.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?