Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ЕС поиска корекция на българо-руския договор за “Южен поток“

156 коментара
ЕС поиска корекция на българо-руския договор за “Южен поток“
Европейската комисия е поискала от България да промени текста на междуправителственото споразумение за изграждането на газопровода “Южен поток" от 18 януари 2008 г. в частта, в която е било записано, че “българското правителство ще гарантира на Русия пълен и неограничен транзит“.

Това се налага заради одобрения в края на 2009 г. от Брюксел трети енергиен пакет, задължаващ операторите на енергийна инфраструктура да осигуряват достъп и на други заинтересувани фирми, заяви говорителят на комисаря по енергетика в Европейската комисия Марлене Холцнер в понеделник.

Два дни по-рано в София бе подписано акционерното споразумение за създаването на смесената компания между “Газпром“ и “Български енергиен холдинг“ (БЕХ) за участъка на тръбата през наша територия. То бе изрично съгласувано с Брюксел дали отговаря на евроизискванията и бе парафирано с благословията на ЕК, но след леки корекции, поясни Марлене Холцнер.

След като в събота Путин разкритикува изискванията на ЕК за разделянето на енергийната мрежа и така и не стана ясно дали “Южен поток“ ще допуска други компании за транзитират количества газ по тръбата, в понеделник шефът на БЕХ Мая Христова уточни пред Mediapool, че в акционерното споразумение е записано, че при незает капацитет на обемите на тръбата, ще се допускат и други компании.

Това обаче отваря вратички за блокиране на евентуални желаещи с мотив “вече договорени обеми и липса на свободен обем“.

Какъв процент от газопровода ще бъде пуснат на свободен достъп ще се разбере, чак след като станат ясни доставчиците на суровината, обясни Христова. Тя каза още, че промяната на междуправителственото споразумение, което също да отразява изискванията на ЕК и разписаните в събота договорености, трябва да се консултира между външните министерства на двете страни.

Холцнер каза още, че “правителството на Бойко Борисов е обещало да промени споразумението с Русия от 2008 г., за да е ясно, че нито "Газпром", нито българската страна ще имат монопол върху газопровода "Южен поток". И ако има подобни желания, първо да бъде питана ЕК“.

До малките тръби слагаш по-големи“

”Южен поток” ще “бъде изцяло в плюс на България", заяви по-рано в понеделник премиерът Бойко Борисов. “Даваш територия, на която в момента има тръби, няма да режем гора. До по-малките тръби слагаш по-големи тръби и увеличаваш транзита на газ, за което получават следващите правителства транзитни такси. Нищо не правиш, нито имаш газ, свой, който да транзитираш, просто минават - това, което са и големите магистрали", разясни той пред бТВ.

Нещата обаче не стоят съвсем така, стана ясно от думите на Май Христова, която посочи, че има няколко модела за осигуряване на транзита по “Южен поток“, включително и такъв, предвиждащ част от неговите количества да минават по съществуващата у нас транзитна мрежа. Предстои бъдещият изпълнител на прединвестиционното проучване за българското трасе да оцени всеки от тези варианти до края на годината, да разгледа възможните маршрути и да предложи на акционерите крайно решение.

Първоначалното финансиране ще се прави от "Газпром”, за да не влизаме в по-голям дефицит", каза Борисов.

400-500 млн. евро ще ни струва проектът "Южен поток", добави премиерът като уточни, че “Набуко” продължава да бъде приоритет за България.

По повод критиките на СДС, че подписаното при посещението на Владимир Путин споразумение по проекта е класически пример за необезпечен договор, по който неизвестно докога и кой ще плаща, Борисов каза:

"Той е необезпечен по простата причина, че още не е започнало да се работи. Нещо, което ще ти носи всяка година 2 милиарда евро, а цената му е 500 милиона евро, аз мисля, че...За разлика от АЕЦ "Белене", който, като го предлагаме, никой не го иска, ако "Южен поток" го предложим на частник, ама ще дойдат всички големи компании да го вземат в света, защото това е гарантирана печалба“, каза Борисов.

Това според него е така, защото проектът е не само изгоден, но и лесен за изпълнение:“От източника от страна на Русия през Черно море, където най-лесно се строи и няма никакъв проблем, защото дъното му е, как се казва, хоризонтално и много лесно, през Черно море, това, което ми обясниха газовиците, много лесно се минава и излиза на нашата територия, от огромните запаси, които има там."

Признанието на премиера за липса на интерес към АЕЦ "Белене" обаче е в противоречие с негови изявления, че има интерес от европейски инвеститори към ядрения проект и съвсем скоро избраникът ще бъде обявен. Докато Борисов обясняваше как никой не иска да влиза в "Белене", министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков поддържаше пред Нова телевизия обратната теза.

След посещението на Борисов в Бавария тази есен се завъртя усилено името на “Сименс“, която и в момента е подизпълнител на руснаците в строежа на АЕЦ “Белене“, а шефът НЕК, единствения засега инвеститор в проекта, съобщи, че са подновени разговорите за връщане на отказалата се миналия октомври от включване в българската централа компания RWE.

По отношение на "Южен поток" Трайков заяви, ще носи печалби на България от първия ден.

"Предварителните суми (за "Южен поток", бел.ред.) са между 800 млн. и 1 милиард. България трябва да извади около 400-500 милиона. Такива големи проекти се финансират с 1/3 собствени средства и 2/3 заемни средства, посочи Трайков.

"Значи 30% трябва да осигури "Български енергиен холдинг" – 120 милиона, а останалите да се търсят от кредитни институции", уточни той.

България ще започне да печели от първия ден. Нормалният срок за възвръщане на инвестиция от този мащаб е между 10 и 15 години", подчерта Трайков.

Според публикуваната почти веднага след пленарните разговори на делегациите на Русия и България в събота стенограма, Путин посочва, че годишните приходи за “България от “Южен поток“ ще са 2.4 млрд. долара.

Ако “Южен поток“ се докара докрай, отпада втора част на “Северен“

Путин обяснява още, че “ако докараме докрай “Южен поток”, тогава ще се въздържим от реализирането на втората част на “Северен поток”.

“Ако нещо ни попречи, да не направим това, ние ще разглеждаме няколко варианта, или да разширим нашите възможности към Северна Европа, или да направим един газопровод успореден на “Син поток” през Турция и оттам да преминаваме за Гърция и Италия“, казва Путин.

Той отбелязва още, че “Южен поток“ е много важен и нужен проект за всички. “Колкото и да е странно, дори за транзитни държави, дори за Украйна, защото ще я стяга малко. Сега те ни предлагат различни варианти, няма да крия това нещо, и така се опитват да разубедят от реализирането на този проект. Ние им казахме, че тук няма никаква политика. Ние просто взехме вече решението и ще го правим“, допълва Путин.

Трайков обясни в понеделник, че независимо дали Русия ще даде авансово плащане за българското трасе на "Южен поток", каквато готовност бе обявена в събота от шефа на “Газпром“ Алексей Милер, това няма да промени равното дялово съотношение в компанията между България и Русия. 50 хил. лв. е капиталът на компанията “Южен поток България“, но се очаква да бъдат внесени още средства за предпроектното проучване. Той не се ангажира с конкретни числа и допълни, че "не става дума за чак толкова големи суми".

Очаква се от българска страна изпълнителен директор на дружеството за газопровода да е Георги Гегов, който в момента е председател на борда на “Булгартрансгаз“ и ще запази поста си там. Синът на дългогодишният бивш шеф на “Булгаргаз“ Кирил Гегов е бил и в управата на “Булгаргаз“, работил е и по сочения за конкурентен на “Южен поток“ проект “Набуко“. Председател на борда на “Южен поток България“ ще е Мая Христова, но само за една година, тъй като на мястото на ротационен принцип се сменят българин и руснак. Третият българин в дружеството ще е Борис Тодоров, който е член на управата на “Булгаргаз“, а перди това е работил в АЕЦ “Козлодуй“ и “Топлофикация-София“.

За “Белене“ няма да подписваме празен лист“

За АЕЦ "Белене" Трайков заяви, че няма да "се подписваме на празен лист, на който пише, както е било – ще ви платим сега едни пари, пък после ще видим дали ще има смисъл". Той съобщи още, че до часове трябва да стане известен консултантът по АЕЦ "Белене", който трябва да актуализира финансовата оценка за изграждането на централата. Негова задача ще бъде още маркетингово проучване, както и връзката с инвеститори по проекта, каза Трайков.

Консултантът за “Белене“ обаче така и не е оповестен в понеделник, като по думите на Мая Христова това ще стане ден по-късно.

В събота след срещата между Борисов и Путин, Трайков съобщи, че последната оферта на “Росатом“ за цената на централата е към подписания в момента договор за цена от 3-997 млрд. евро да се добави ескалационна надбавка от 2.3 млрд. евро, който преди време бе определена от него като най-високата възможна. Министърът изчисли, че АЕЦ “Белене“ трябва да струва под 5 млрд. евро, при положение, че през лятото обясни, че реалната стойност на проекта е 7-8 млрд. евро.

Шефът на “Росатом“ Сергей Кириенко каза пред журналисти в събота, че новата им цена, включваща и предложение за кредит от над 2 млрд. евро и придобиване на какъвто прецени българското правителство дял, е направена въз основа на ново технико-икономическа оценка. Кириенко също така посочи, че ако България се забави прекалено дълго с отговора си за продължаването на “Белене“, има вероятност поръчаното оборудване за първия реактор у нас да отиде за друга централа, изграждана от руснаците.

За поръчаните съоръжения за първия блок на АЕЦ “Белене“ на практика България не е платила нищо, след като и дължимите авансово 87 млн. евро са разсрочени за плащане през 2011 г. Компанията изпълнител на строежа “Атомстройекспорт“ пое за своя сметка продължаването на поръчката, след като София замрази плащанията.

И Кириенко пред медиите, и Путин в пленарното заседание, говорейки за АЕЦ “Белене“, акцентират върху бързата реакция от страна на Русия при доставката на нужните 63 елемента от системата за защита на VI блок на АЕЦ “Козлодуй“ за подмяна на дефектиралите стари тръби.

“Росатом“ достави за около седмица елементите, което при нормални обстоятелства би отнело между 4 и 6 месеца.

Путин отбелязва, че това е станало след негова намеса по молба на Борисов, намеквайки, че подобни реакции може да се очакват и в нужда при “Белене“.

Путин: Ние направо печелим търговете

Руският премиер обръща внимание, че конкуренти на Русия в ядрената сфера са американски, японски и френски компании, “обаче те не могат да предложат продукта по-добър като качество и по-евтин като цена“.

“Ние направо печелим търговете. Ние сега правим шест блока в Китай, като двата са построени, за четири са подписани документи, а общият им брой ще бъде 16. И с Турция подписахме всички документи и ще работим с тях. Ние предоставяме пълен пакет от услугите. Започваме от кредитирането, доставки на оборудването, монтаж, доставка на ядрено гориво и утилизирано отработено ядрено гориво с последващо извозване на територията на Руската федерация“, убеждава Путин българския си колега, с когото преди това на четири очи е говорено за твърдата цена на АЕЦ “Белене“.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

156 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. И.Иванов, Швеция
  #166

  "... президентът Георги Първанов и лидерът на ДСБ Иван Костов ми ”изглеждат еднакви” ..."Хак му е на г-н Иван Костов !

 2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #165
 3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #164
 4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #163
 5. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #162
 6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #161
 7. ataata
  #160

  И на мене Бойко, Алексей Петров, Пашата и т.н. ми изглеждат еднакви.

 8. Благой
  #159

  кандидат за депутат на НДСВ?

 9. АБВ
  #158

  Гоцето изпъква като гьон. Пардон, като фон.Наша грешка... Изпъква. Просто изпъква :)Относно: изглеждат еднаквиАвтор: ataataПолучено на: 15 Ноември 2010 12:34И на мене Бойко, Алексей Петров, Пашата и т.н. ми изглеждат еднакви.

 10. беки
  #157

  Все повече ми харесва да го слушам.Мислех си,че читав човек не би се ангажирал с някой,като бийко,но този ме опровергава.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.