С обещанието, че ще продължат стабилното трансатлантическо партньорство

ЕС поиска от САЩ общ кодекс за поведението на разузнавателните служби

Германските власти нямат доказателства, че Меркел е била подслушвана

Президентът на Франция Франсоа Оланд, канцлерът на Германия Ангела Меркел и британският премиер Дейвид Камерън

Скандалът с разкритията, че американските спецслужби са шпионирали ръководители на страни от ЕС, включително и германския канцлер Ангела Меркел, се превърна в една от основните теми на приключилата в Брюксел среща на лидерите на страните от съюза. Резултатът е отправеното от тях по идея на Франция и Германия искане към Съединените щати за изработване на нови правила за разузнавателната дейност и разузнавателното партньорство.

Същевременно лидерите на ЕС обещаха тържествено, че ще продължат стабилното трансатлантическо партньорство, въпреки гнева си от твърденията, че САЩ са подслушвали свои съюзници.

В декларация, приета миналата нощ, държавните и правителствените ръководители от ЕС посочиха, че партньорството следва дасе основава на взаимно доверие и уважение, включително в полетона службите за сигурност.Европейският съвет заявява, че събирането на разузнавателнаинформация е изключително важно в борбата с тероризма, нолипсата на доверие може да навреди на работата на разузнаването.

Европейският съюз и САЩ трябва да изработят заедно общ кодекс за поведението и правилата на работа на разузнавателните служби, заяви след срещата премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер. Ще се постараем да разработим заедно с американците кодекс за джентълменско поведение на спецслужбите, в който ясно ще бъде определено кое е допустимо и кое - не, каза Юнкер.

Трябва също ясно да определим начините за сътрудничество и обмен на информация, както и какво е възможно и какво - недопустимо, на чужда територия, добави люксембургският премиер.

По-рано Франция и Германия настояха до края на годината със САЩ да бъдат съгласувани нови правила за следене. Френският президент Франсоа Оланд заяви тази сутрин, че "залогът е запазването на отношенията със САЩ" и настоя, че "доверието трябва да бъде възстановено и подсилено".

На влизане за последното заседание в рамките на срещата на върха повечето лидери на ЕС заявиха, че доброто партньорство надделява над дълбокото разочарование заради следенето на европейските съюзници от страна на САЩ.

Литовският президент Далия Грибаускайте, чиято страна е ротационен председател на ЕС, каза, че "най-важното сега е да гледаме в бъдещето. Трансатлантическото партньорство беше и продължава да е важно."

От друга страна британският премиер Дейвид Камерън обвини Едуард Сноудън и няколко вестника, на които не спомена имената, в това, че са оказали съдействие на враговете на страната, като са им помогнали да разберат как да избегнат да бъдат следени от службите за разузнаване. Именно от Сноудън и изнесените и разкрити от него документи започнаха сегашните скандали.

Класифицираната информация, която Сноудън е издал, ще направи по-трудно за Великобритания и други държави да опазят гражданите си от хора, които искат да навредят, заяви Камерън на пресконференция в Брюксел. "Това няма да направи света по-безопасен, ще направи нашия  сват по-опасен. Това помага на нашите врагове".

Камерън отказа да отговори на въпроса дали Великобритания е замесена в предполагаемото подслушване на мобилния телефон на  германския канцлер Ангела Меркел. Той отправи косвени критики към британския в. "Гардиън",  който публикува много от разкритията на Сноудън, без обаче да  спомене името на изданието.

Същевременно стана ясно, че делегация от евродепутати ще пътува в понеделник до Вашингтон, за да потърси отговор на твърденията за широкомащабното шпиониране на граждани на ЕС, в това число и германския канцлер Ангела Меркел, от страна на Съединените щати, съобщи Ройтерс.

Тридневната визита на членове на Комисията за граждански свободи на Европейския парламент идва след получените тази седмица сведения, че американската Агенция за национална сигурност (АНС) е имала достъп до записи от телефонните разговори на хиляди френски граждани и е следяла мобилния телефон на Меркел.

Деветчленната делегация ще се срещне с високопоставени американски служители на правителството и разузнаването, за да разгледат възможността за евентуални правни компенсации за гражданите на ЕС за предполагаемото следене, допълва Ройтерс.

Високопоставени германски държавни служители също ще пътуват "скоро" за САЩ заради въпросните твърдения за шпионаж, съобщи Асошиейтед прес. Германският правителствен говорител Георг Щрайтер заяви днес, че началниците на агенциите за вътрешно и външно разузнаване на Германия ще присъстват на разговорите.

Германските власти нямат доказателства, че Меркел е била подслушвана

Германските власти не разполагат с доказателства, чеамерикански разузнавателни агенции са прониквали в системата засигурност, за да подслушват правителствени телефонни разговори,заяви по-рано говорител на вътрешното министерство на брифинг сжурналисти.

Говорителят на правителството Георг Щрайтер пък заяви, че системата за комуникации на канцлера Ангела Меркел еабсолютно сигурна, цитиран от ДПА. Канцлерката обикновено разговаря по поверителни теми пофиксиран телефон в кодирана форма, каза той. При необходимостМеркел осъществява такива разговори по специален защитен мобилентелефон, допълни Щрайтер.

Мобилният телефон на германската канцлерка Ангела Меркел, закойто се твърди, че е бил подслушван от американската Агенцияза национална сигурност, не е бил от телефоните, които Германияпредоставя на свои държавни лица и които са защитени от посегателства, съобщи ДПА, като се позова на германски медии.

Извън работата Меркел постоянно използва обикновен телефон.Според германската служба за цифрова сигурност телефонът, закойто се предполага, че е бил подслушван, не е бил отспециалните сертифицирани апарати.В. "Зюддойче цайтунг" посочва, че германските разпоредбизабраняват на лица, които обсъждат държавни тайни, да използватнесертифицирани апарати.

Според "Франкфуртер алгемайне цайтунг" телефонът на Меркел епринадлежал на нейната християндемократическа партия. Той не ебил от двата модела смартфони, сертифицирани като сигурни заизползване от висши германски служители.

Американските тайни служби може да са подслушвали мобилниятелефон на Меркел от сградата напосолството на САЩ в Берлин, пише "Зюддойче цайтунг".Разговорите може да са били следени от подслушвателенцентър, наречен "Спешъл колекшън сървис", ръководен съвместно отАгенцията за национална сигурност и ЦРУ, действащ "вамериканските посолства и консулства по света, най-често тайно",пише всекидневникът.

"Зюддойче цайтунг" се позовава на документи, предоставениот бившия консултант на АНС Едуард Сноудън и сложили начало наразкрития за шпионските действия на САЩ в други държави.Документите, предадени от Сноудън на седмичника "Шпигел" и представени миналата седмица на кабинета в Берлин, не даватобаче възможност да се установи кога точно е бил подслушванмобилният телефон на Меркел, уточнява "Зюддойче цайтунг".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?