ЕС поставя тежки предварителни условия на Турция за начало на преговори

Турция вероятно ще получи тежки предварителни условия за започване на преговори с Европейския съюз, ако на срещата на върха на съюза идния месец бъде одобрен проектът, разпространен в понеделник от холандското председателство.

В документа, който ще бъде обсъждан от посланиците на ЕС в сряда, от Турция се иска да се съгласи с постоянни предпазни мерки, ограничаващи движението на работна сила в рамките на ЕС.

Сред поставените в проекторезолюцията условия са признаването на Република Кипър (гръцката международно призната част на острова, която е пълноправен член на ЕС от 1 май) и ограниченията върху миграцията на работна ръка, отбелязва Ройтерс.

В проекторезолюцията е оставено празно място за формулировката, определяща дали и кога да започнат преговори за присъединяване с Турция. Тази формулировка ще бъде попълнена от лидерите на страните-членки на ЕС едва по време на срещата на 16 -17 декември.

Проекторезолюцията приветства "решителния напредък на Турция в един продължителен процес на реформи", но определя строга рамка за преговорите и изтъква, че те не могат да бъдат приключени преди ЕС да постигне споразумение за бюджета си след 2014 г., допълва агенцията.

Документът, който ще бъде обсъден от посланиците на страните от ЕС в сряда, предвижда, че Турция ще се ангажира да внесе поправки в споразумението си за асоцииране от 1963 г., като вземе предвид присъединяването на 10 нови страни-членки през месец май т.г.

По думите на европейски дипломат това би било равносилно на де факто признаване на правителството на Никозия, което ще премахне основното възражение на кипърските гърци срещу започването на предприсъединителни преговори с ЕС.

Проекторезолюцията на холандското председателство предоставя на една трета от членовете на ЕС правото да поискат прекъсване на преговорите, ако Анкара направи отстъпление от реформите.

В доклада на Европейската комисия, оповестен на 6 октомври, също се предлага да бъде включена клауза, позволяваща прекъсването на преговорния процес с Турция при подобни условия. Според текста на доклада обаче правомощието за такова решение трябва да има само изпълнителният орган на съюза.

"В случай на сериозно и постоянно нарушаване от страната-кандидат на принципите на свобода, демокрация, уважение към правата и основните свободи на човека и върховенството на закона, на които съюзът се основава, Комисията ще препоръча, по своя собствена инициатива или по молба на една трета от страните-членки, прекъсването на преговорите и ще предложи условия за евентуалното им възобновяване", пише в проектодокумента.

Решението на ЕК за подобно предложение ще бъде взето посредством квалифицирано мнозинство, се уточнява още в проекта на холандското председателство.

Същевременно европейските правителства ще формулират стандарти за започването и приключването на преговорите във всяка политическа област.

В проекторезолюцията не се споменава изрично някаква алтернатива на членство за Турция, както предлагат Франция и Австрия, в случай че страната не изпълни критериите, поставени от съюза.

Споделяне

Още от Свят