ЕС постигна компромис за определянето на целите в енергийната ефективност след 2021 г.

ЕС постигна компромис за определянето на целите в енергийната ефективност след 2021 г.

Министрите на енергетиката на страните от ЕС постигнаха днес компромис за целите в сферата на енергийната ефективност след 2021 година. Така бе преодоляно първото препятствие пред прилагането на Парижкото споразумение за намаляване на карбоновите емисии и ограничаването на вредните последици от затоплянето на планетата, предаде Ройтерс.

ЕС пое ангажимента да оглави усилията на международната общност в борбата срещу климатичните промени, след като този месец президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегли своята страна от Парижкото споразумение.

Дебатите на европейските министри на енергетиката в Люксембург продължиха часове наред в понеделник, като имаше група страни, която настояваше за по-високи цели, и страни, които искаха повече гъвкавост в калкулациите на спестената енергия.

"Ако днес нямаше споразумение, това щеше да бъде много лош сигнал предвид последните събития в политиката за климатичните промени", каза еврокомисарят по енергетиката Мигел Ариас Канете.

Европейската комисия предложи задължителна 30-процентна всеобща енергийна ефективност и годишно спестяване на 1,5 на сто потребена енергия за периода до 2030 г.

Постигнатият компромис, срещу който все още се съпротивляват Великобритания и някои страни от Централна и Източна Европа, включва премахването на думата "задължителна" от текста. "Компромисът бе малко под нивото на амбициите на предложението на европейската комисия", добави Канете.

Освен евентуалните ползи за околната среда комисията смята, че 30-процентният праг ще създаде и 400 хиляди работни места, ще повиши с до 70 милиарда евро продукцията на европейската икономика и ще намали с 12 процента нуждите на континента от внос на природен газ. Поставената цел за енергийна ефективност ще бъде постигната чрез намаляване на потреблението на енергия в сградите, по-ефективно производство на потребителски стоки и въвеждане на модерни електроизмервателни уреди, съобщи Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?