ЕС повиши очакванията за ръста в еврозоната

ЕС повиши очакванията за ръста в еврозоната

Европейската комисия повиши очакванията си за икономическия растеж в еврозоната през тази година от 1.9% на 2.1%, съобщи в понеделник ББС.

Инвестициите, устойчивото развитие и потребителското търсене в Германия ще помогнат за засилването на икономиката на 12-те страни, предрича комисията.

Смята се също, че икономиката на ЕС като цяло ще има ръст от 2.3% през тази година в сравнение с 1.6% за 2005 г. Но бе отправено предупреждението, че възможните прекъсвания на доставките на пазара на горива в ЕС са най-големият краткосрочен риск.

Ръстът на икономиката в еврозоната за 2005 г е 1.3%. Въпреки това, макар да се очаква ускорение през тази година, прогнозите сочат понижение до 1.8% през 2007 г.

Очакванията са, че растежът на икономиката на ЕС също ще се забави през следващата година до 2.2%.

И в ЕС, и в еврозоната се очаква забележителен ръст през тази година, заяви еврокомисарят по икономическите и монетарните въпроси Хоакин Алмуния. Но, според него, ръст, който да е на това равнище или малко над него, не е достатъчен и някои от страните са далече от реализирането на пълния им потенциал.

Позицията на комисията е, че европейските икономики са били облагодетелствани от външното и вътрешното търсене, което е стимулирало компаниите да инвестират въпреки притеснителните лихвени нива.

Тези инвестиции са били “с цел да продължат високата скорост на растежа, подсилен от оптимистичните бизнес прогнози, благоприятните перспективи за печалба и нарастващата необходимост от заместващи инвестиции, допълни Алмуния.

Ръстът в Германия, която е най-голямата европейска икономика, се очаква да бъде 1.7% през тази година, в сравнение с 0.8% през 2005 г.

Страната се е възползвала от наплива за покупки на потребителски стоки преди увеличаването на ставката на ДДС през миналата година, коментира комисията. Предприетите от Германия бюджетни мерки обаче означават, че растежът на икономиката на страната ще спадне с 1% през 2007 г., което частично обяснява понижението на ръста в еврозоната.

Предупреждавайки, че цените на горивата представляват риск пред европейските икономики, комисията добавя, че “ниските свободни мощности правят пазарите изключително уязвими на истински и потенциални прекъсвания в доставките”.

Споделяне

Още от Бизнес