ЕС прави нов опит да ограничи данъчните измами

ЕС прави нов опит да ограничи данъчните измами

Съветът на финансовите министри на ЕС прави днес нов опит да се обедини около мерки, целящи да ограничат корпоративните данъчни измами. Миналия месец министрите не постигнаха сделка.

Мерките, предложени от Европейската комисия през януари, са част от по-широка битка срещу мултинационалните корпорации, използващи "вратички", за да намаляват данъчните си разходи. Целта е да се извадят от закона възможностите за реализация на най-разпространените схеми за избягване на данъци, посочва БТА.

Според оценки корпоративните данъчни измами лишават страните членки на ЕС от приходи в размер до 70 млрд. евро - над пет пъти повече от финансирането на бежанската криза през 2015-2016 г.
"Категорично трябва да покажем, че сме способни да се противопоставим на тези практики", заяви еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси.

"Днешните дискусии ще бъдат трудни", каза пък холандският финансов министър и ръководител Йерун Дейселблум, чиято страна в момента е председател на ЕС. Решенията по данъчни въпроси изискват единодушието на всички 28 страни членки.

"Все още преговарям зад кулисите с определени страни, за да има споразумение. Така че не мога да давам обещания", добави Дейделблум.

Очаква се също така министрите да одобрят пътна карта за укрепване на банковия съюз, за да не се налага данъкоплатците да плащат за бъдещи фалити на трезори.

Германският финансов министър отбелязва, че е важно да се постигне напредък с банковия съюз в момент, когато секторът е белязан "от голяма изнервеност" на фона на несигурността около изхода от британския референдум.

Споделяне

Още от Бизнес