ЕС прави общи системи за биометрични данни и осъдени лица

ЕС направи във вторник последната крачка към създаването на най-голямата система в света за събиране на биометрични данни, която ще съдържа около 70 милиона пръстови отпечатъци и снимки, съобщи електронното издание “EUobserver”. Решението бе взето в сряда от вътрешните министри на страните членки на съюза.

Системата се реализира с цел засилване на сигурността по границите на ЕС и ще позволи по-бързото обработване на данни при издаването на визи за Шенгенското пространство.

Според еврокомисаря по въпросите на правосъдието и вътрешния ред Франко Фратини проектът ще бъде “новото средство в ръцете на консулствата и граничните пунктове” да спират и арестуват престъпници или терористи още на границите на ЕС. Системата трябва да заработи от април 2009 година.

В същото време министрите на правосъдието от ЕС се договориха в сряда да свържат в мрежа националните си бази данни за осъдени лица, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Това е опит да се попречи на престъпниците да нарушават закона в други страни от съюза.

Съгласно споразумението 27-те страни членки се задължават да информират дадена държава за наказателни присъди на нейни граждани за престъпления, извършени в други страни от ЕС, "във възможно най-кратки срокове". До този момент обменът на данни се извършва веднъж годишно.

Белгия поиска новите правила след случая с френския педофил и сериен убиец Мишел Фурнире, който призна изнасилването и убийството на девет момичета в период от 14 години през 80-те и 90-те години.

Фурнире получил работа в белгийско училище, въпреки че във Франция бил осъден за изнасилване, защото белгийските власти не са знаели, че е криминално проявен. Националните власти на страните от ЕС имат срок от две години да въведат споразумението във вътрешното си законодателство.

Споделяне

Още от Европа

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?