ЕС прави общи системи за биометрични данни и осъдени лица

ЕС направи във вторник последната крачка към създаването на най-голямата система в света за събиране на биометрични данни, която ще съдържа около 70 милиона пръстови отпечатъци и снимки, съобщи електронното издание “EUobserver”. Решението бе взето в сряда от вътрешните министри на страните членки на съюза.

Системата се реализира с цел засилване на сигурността по границите на ЕС и ще позволи по-бързото обработване на данни при издаването на визи за Шенгенското пространство.

Според еврокомисаря по въпросите на правосъдието и вътрешния ред Франко Фратини проектът ще бъде “новото средство в ръцете на консулствата и граничните пунктове” да спират и арестуват престъпници или терористи още на границите на ЕС. Системата трябва да заработи от април 2009 година.

В същото време министрите на правосъдието от ЕС се договориха в сряда да свържат в мрежа националните си бази данни за осъдени лица, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Това е опит да се попречи на престъпниците да нарушават закона в други страни от съюза.

Съгласно споразумението 27-те страни членки се задължават да информират дадена държава за наказателни присъди на нейни граждани за престъпления, извършени в други страни от ЕС, "във възможно най-кратки срокове". До този момент обменът на данни се извършва веднъж годишно.

Белгия поиска новите правила след случая с френския педофил и сериен убиец Мишел Фурнире, който призна изнасилването и убийството на девет момичета в период от 14 години през 80-те и 90-те години.

Фурнире получил работа в белгийско училище, въпреки че във Франция бил осъден за изнасилване, защото белгийските власти не са знаели, че е криминално проявен. Националните власти на страните от ЕС имат срок от две години да въведат споразумението във вътрешното си законодателство.

Споделяне

Още от Европа