ЕС пред индустриален "геноцид" заради високи енергийни разходи

ЕС пред индустриален "геноцид" заради високи енергийни разходи

Изправени сме пред системен индустриален "геноцид", заяви Антонио Таджани, еврокомисар по въпросите на промишлеността и предприемачеството. Донкихотовското впускане към възобновяеми източници вдига разходите за електроенергия до несъстоятелни равнища, оставяйки Европа да се бори с конкуренцията на американската шистова революция, която понижи цените на природния газ в САЩ с 80 на сто, коментира Таджани пред британският в. "Дейли телеграф".

Аз съм привърженик на "зелената" енергетика, но не бива да превръщаме това в религия, казва още еврокомисарят. Нуждаем се от нова енергийна политика, защото не можем да жертваме индустрията на Европа заради климатични цели, които са нереалистични и не са въведени в световен мащаб, допълва той.

"Загубата на конкурентоспособност е страшна", посочва и Пауло Савона, ръководител на Fondo Interbancario на Италия. "Когато хората избират дали да инвестират в Европа или САЩ, това, за което те мислят най-много, е разходът на енергия."

Шистовият газ е дал на САЩ съществено конкурентно преимущество в химическата промишленост, производството на пластмаси и свързани с тях индустрии, според доклад на американски правителствен съвет. Консултантите от IHS също очакват химическото производство в САЩ да се удвои до 2020 г., докато в Европа да спадне с една трета.

Президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой призова намалението на енергийните разходи да се превърне в топ приоритет на ЕС. "В сравнение с американските конкуренти, европейската индустрия плаща днес два пъти повече за електроенергия и четири пъти повече за газ. Нашите компании не са възнаградени за това, че работят по-добре", смята той.

Задълбочаващата се енергийна криза вече измества тревогите около дълговата криза. През октомври Европейската комисия ще представи проект за шистовия газ. Индустриалните и екологичните лобита в ЕС са настръхнали едни срещу други. Теоретично погледнато, едно ново законодателство може да попречи на Великобритания, Полша и други страни да продължат с фракинга.

Лично аз съм привърженик на шистовия газ в Европа, защото ние трябва да направим повече за индустрията, признава Таджани.

Според него кризата се е задълбочила и заради стриктната монетарна политика на ЕЦБ, която не е успяла да облекчи сериозно кредитната криза за малките фирми в Италия, Испания и други страни от периферията на еврозоната.

Еврото е прекалено силно и за нашите компании е много тежко да се конкурират с китайските, казва еврокомисарят и допълва: ЕЦБ трябва да заема на малки фирми, както го прави Банк ъф Ингланд. За нас е невъзможно да понижим безработицата или да съкратим публичния дълг без силна индустриална политика, която съживява малкия бизнес.

Жан-Клод Трише, бивш председател на ЕЦБ, обаче е на мнение, че банката вече е направила всичко, което може, но правителствата в ЕС трябва да изпълнят обещанията за банков съюз и икономически реформи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?