ЕС пред ключово споразумение с Турция за спиране на мигрантите

Брюксел иска Анкара да спира всички, които не са от Сирия, а вече пристигналите в Гърция да бъдат връщани в Турция

ЕС пред ключово споразумение с Турция за спиране на мигрантите

Европейската комисия е близо до договаряне на споразумение с Турция, което може да е повратна точка в усилията за овладяване на невижданата мигрантска вълна към Европа, ако Анкара се съгласи да спира ефективно пристигащите от Близкия Изток и отвъд. ЕС настоява всички несрийски мигранти, доближаващи гръцките острови, да бъдат връщани в Турция. След седмици на дипломатически натиск от Берлин и Брюксел, турският премиер Ахмет Давутоглу даде да се разбере, че Анкара ще се съгласи систематично да връща несрийските мигранти и да засили действията си срещу трафикантите, съобщи "Файненшъл таймс".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който води преговори в Анкара преди срещата ЕС-Турция в понеделник, заяви, че турският премиер Ахмет Давоутоглу се е съгласил мигрантският поток да бъде намален чрез широкомащабно и бързо връщане от Гърция в Турция на всички мигранти, които нямат нужда от международна закрила.

Очертава се европейски консенсус за овладяване на миграцията за първи път от началото на кризата, пише Доналд Туск в писмо до лидерите на 28-те страни в ЕС. Това е консенсус около цялостна стратегия, която, ако се прилага честно, може да помогне за възпиране на потока и справяне с кризата, казва той.

Междувременно ЕК съобщи в петък, че е платена първата част от общо 3-те милиарда евро, които се предоставят на Анкара, за се справи с близо 2.5 млн. сирийски мигранти на турска територия.

Има напредък и в разговорите за облекчаване на визовия режим за турския граждани в ЕС, поискан от Турция в замяна на това, че тя ще държи мигрантите извън границите на ЕС.

Какво предвижда споразумението

Споразумението предвижда сирийски бежанци, спасени в международни води при операции на НАТО, да бъдат отвеждани в лагери в Турция, съобщи дипломатически източник, цитиран от "Политико". Патрулите на НАТО в Егейско море започнаха миналата седмица.

Предвижда се още несирийски мигранти, които вече са в Гърция, също да бъдат връщани в Турция, съгласно споразумението за реадмисия между ЕС и Турция за трети страни, което ЕК иска да влезе в сила от юни.

ЕК настоява да се отиде и по-далеч – за връщане в Турция на сирийски бежанци, които вече в страни от ЕС. Според друг дипломат обаче Анкара се противопоставя на това, искайки първо да види споразумение за разселване на бежанците в ЕС.

Срещата ЕС-Турция в понеделник ще бъде решаваща, заяви еврокомисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд заявиха след разговорите си в Париж в петък, че бежанците, които бягат от войната в Сирия, трябва да останат в региона. Другата цел на двамата лидери е Шенгенската зона да бъде напълно възстановена.

Нашите усилия не са приключили, каза Меркел, добавяйки, че Турция също има очаквания към Европа.

Желанието на Меркел е да постигне конкретни резултати на срещата с турския премиер Давутоглу в понеделник, преди регионалните избори на 13 март, на които нейният Християндемократичен съюз може да загуби от все по-популярната антиимгрантска партия "Алтернатива за Германия".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който ще води форума ЕС-Турция, бе в Анкара, където се среща в петък с президента Реджеп Ердоган, а преди това разговаря с турския премиер.

"За много европейци, най-обещаващият начин е бърз и широкообхватен механизъм за връщане на нелегалните мигранти, пристигнали в Гърция. Това ще разбие бизнес модела на трафикантите", коментира той.

По-рано холандският премиер Марк Рюте заяви, че такова споразумение е "минимумът", който очаква от срещата ЕС-Турция. Надеждата ми е поне да постигнем ускорено връщане на мигранти от трети страни и икономически мигранти, каза той.

Турция казва, че не е в състояние да гарантира рязко ограничаване на потока и иска Европа да приема сирийски бежанци директно от Турция, за да ги предпази от опасно пътуване по море до Гърция. Грешно е мигрантската криза да бъде оставена на раменете само на Турция и Гърция, заяви Давутоглу.

Подобно широкомащабно разселване се очаква да бъде договорено двустранно между Ангела Меркел и турския премиер в неделя.

ЕС да използва всички възможности за ефективно и бързо решаване на кризата

За да подготви срещата ЕС - Турция, Туск се срещна с ръководителите Австрия, Словения, Хърватия, Македония, Гърция, Сърбия, Турция – страните, през които минава балканският маршрут на бежанците на север към Германия.

Туск каза, че всички страни, които е посетил, са се съгласили да се прекрати политиката на прехвърляне на бежанците по посока Германия или Скандинавия.

"Това няма да разреши кризата, но е необходимо предусловие за европейски консенсус", каза той. В понеделник всички ние ще потвърдим този подход, допълни Туск.

Според него съгласието по тази тема ще затвори маршрута през Западните Балкани, който е бил основен за мигрантите през 2015 г. – само оттам в Европа са влезли 880 000 човека, а само през първите два месеца на годината те са били 128 000.

Туск увери, че Анкара има политическа воля за връщане на мигрантите, но има логистично предизвикателство, в което трябва да подкрепим Гърция. Министър-председателят Давутоглу също потвърди готовността на Турция да приема обратно всички мигранти, задържани в турски води, посочи председателят на Европейския съвет.

ЕС освен това ще предостави на Гърция повече пари, за да се справя с пристигащите хора и да ги препраща бързо към други страни в ЕС.

В понеделник бих желал да се съгласим, че всички налични инструменти на ЕС, включително ускорената релокация, ще бъдат използвани за решаване на хуманитарните последствия за бежанците по бърз и ефективен начин, казва още Доналд Туск. Той уточнява, че към това се включва и извънредния механизъм за хуманитарна помощ в размер на 700 млн. евро, чийто първи бенефициент най-вероятно ще е Гърция заради струпаните там над 30 000 бежанци.

Средно по 2000 мигранти, половината от които сирийци, пристигат всеки ден на гръцките острови.

Рекордните 1.25 милиона бежанци са подали молба за търсене на убежище в Европа през 2015 г., съобщи европейската статистическа служба "Евростат”.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?