ЕС предлага на Лондон само споразумение за свободна търговия

Туск: Споразумение не може да предлага същите облаги, както членството, и не може да се равнява на участие в единния пазар или в части от него

Доналд Туск

Европейският съюз не желае да издига стена, разделяща го от Великобритания след Брекзита, но раздялата неизбежно ще доведе до разхлабване на връзките им и търговски търкания. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Франс прес, представяйки в сряда в Люксембург виждането си за бъдещите отношения на съюза с Лондон.

 

Ключов елемент от неговите "проектонасоки за рамките на бъдещите отношения" с Обединеното кралство вероятно ще е споразумението за свободна търговия, чиито контури все още са неясни.

 

Преди да се превърне в позиция на ЕС, текстът трябва да бъде одобрен на европейската

среща на върха на 22 и 23 март в Брюксел.

Туск каза, че преди няколко часа е изпратил проекта си на 27-те лидери от Евросъюза и се надява той да бъде приет на предстоящата среща.

"Не искаме да строим стена. ЕС иска Великобритания да бъде близък приятел и партньор и ще започне преговорите за бъдещето в открит и позитивен дух", заяви Туск.


Но добави, че "предвид очертаните от Великобритания неприкосновени граници е възможно да бъде сключено само споразумение за свободна търговия и това ще е първото подобно споразумение в историята, което разхлабва, а не укрепва икономическите връзки".

Брекзитът неизбежно ще доведе до търговски търкания между ЕС и Великобритания предвид желанието на Лондон да напусне единния пазар и митническия съюз, предупреждава председателят на Европейския съвет в проекта, до който АФП е получила достъп.

 

"Нашето споразумение няма да направи търговията между Великобритания и ЕС по-гладка и безпроблемна. То ще я направи по-сложна и скъпа, отколкото е днес за всички от нас", каза Туск, цитиран от "Ройтерс".

 

"Това споразумение не може да предлага същите облаги, както членството, и не може да се равнява на участие в единния пазар или в части от него", се посочва в текста.

 

"Както други споразумения за свободна търговия, и това трябва да се отнася до услугите", каза Туск. Но добави, че никоя страна не може да избира само онези сектори от единния пазар, които ѝ харесват, нито да приема ролята на Съда на ЕС само когато е в неин интерес".

 

ЕС трябва да предотврати спиране на самолетните полети от и до Великобритания след излизането ѝ от съюза на 29 март 2019 г., каза при представяне на насоките Туск. Ще направя всичко възможно да предотвратя най-абсурдните последици от Брекзита като спирането на полетите между ЕС и Великобритания. За тази цел трябва незабавно да започнем да обсъждаме този проблем, заяви той.

Британската министър-председателка Тереза Мей изрази надежда, че окончателните насоки ще са "достатъчно гъвкави, за да дадат възможност на ЕС да мисли творчески за бъдещото икономическо партньорство", каза неин говорител, цитиран от Ройтерс.

Преговорите за бъдещите търговски връзки между ЕС и Великобритания още не са започнали. Досега дискусиите бяха съсредоточени върху подготовката на споразумението, потвърждаващо окончателно Брекзита. На тях се разглеждаха трудни за договаряне въпроси като финансовата страна на "развода", съдбата на британските граждани, живеещи в ЕС и гражданите на ЕС във Великобритания, както и бъдещето на ирландската граница.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа