ЕС предупреди екипа на Тръмп да не налага нови санкции срещу Иран

ЕС предупреди екипа на Тръмп да не налага нови санкции срещу Иран

Европейският съюз предупреди екипа на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп да не налага нови санкции срещу Техеран, защото това, според мнението на Брюксел, може да разруши сделката за ядрената програма на Иран, съобщава днес лондонският "Файненшъл таймс".

"Европейски официални лица са заявили на екипа на Тръмп и на републиканците в Конгреса на САЩ, че ЕС едва ли ще подкрепи нова кампания за международен натиск над Иран, ако Вашингтон предприеме стъпки, които да ускорят провала на споразумението с Техеран", подчертава всекидневникът.

"Ние бихме могли да подкрепим нови санкции в случай на голяма провокация от страна на Иран, - казал представител на ЕС, цитиран от вестника, - но ако до разваляне на сделката се стигне в резултат на санкции на САЩ, то повечето хора в Европа ще обвинят за това американците".

"В днешните условия нови икономически санкции срещу Иран са обречени на неуспех", добавя друг представител на ЕС.

По време на предизборната си кампания Тръмп неведнъж казваше, че смята сключеното от правителството на президента Барак Обама ядрено споразумение с Иран за "позор за САЩ" и се зарече, че ще го преразгледа, ако победи на изборите.

Споделяне

Още от Свят