ЕС предупреди Полша да спре да сплашва журналисти

ЕС предупреди Полша да спре да сплашва журналисти

"Спрете най-накрая със сплашването на журналисти", предупреди Полша първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс, предаде ДПА.

Тимерманс отговори на пресконференция на въпроси по повод съобщения в медиите, че полска журналистка, отразяваща ЕС за независима полска телевизия, е била заплашвана и обиждана заради това, че е задала миналата седмица в ЕС въпроси за полската съдебна реформа.

Според новинарския сайт Юрактив държавната полска телевизия е заявила, че Дорота Баволек задава политически мотивирани въпроси, определени като провокационни, с цел да навреди на Полша. Последваха серия от съобщения в Туитър, в които журналистката бе наречена "доносник", "антиполска манипулаторка" и "проститутка". Някои от тях са били споделени от евродепутати, членове на полската управляваща партия.

"Не бива да има случаи на сплашване на журналисти, за да не си вършат работата", заяви Тимерманс. Той подчерта, че всеки, който иска да задава критични въпроси, не трябва да се въздържа да го прави, страхувайки се от последствията. "В едно свободно общество нещата не стоят така", добави заместник-председателят на ЕК и припомни, че демокрацията се нуждае от свободни медии.

"Това е европейският начин, така ЕС може да функционира и така нашите народи могат да живеят в свободно, справедливо и открито общество", подчерта той.

"Работата на журналистите е да бъдат досадни - включително и с мен, имам опит - и моята задача е да го приемам и да отговарям на въпросите", подчерта Тимерманс, цитиран от Франс прес. "Това трябва да бъде отношението на всички в ЕС. Това е начинът, по който работи ЕС", припомни еврокомисарят.

В ръководството на полските обществени медии настъпиха персонални промени. Журналисти, смятани за прекалено критични към консервативната власт, бяха отстранени.

Полската управляваща партия "Право и справедливост" предизвика протести в страната и критики от страна на ЕС с плана си да разреши 25-те членове на Националния съдебен съвет да се избират от парламента, а не от съдиите, припомня ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа