ЕС предупреди Русия за свободата на медиите

Европейският съюз предупреди днес Русия, че политиката на руските власти към медиите може да затрудни добросъседските отношения, предаде Асошиейтед прес.

Изявлението, призоваващо за мерки за защита и укрепване на плурализма и независимостта на медиите, бе направено от ротационния председател на ЕС Италия от името на трийсетина страни (15-те членове, десетте държави, които ще се присъединят догодина, кандидатите за членство България, Румъния и Турция, както и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия). В документа се изразява безпокойство от затварянето на 22 юни на частната руска телевизия ТВС (ТВ-6).

Руското министерство на печата и информацията заяви, че е закрило телевизията заради финансовите ѝ затруднения и проблеми с кадрите и мениджмънта. Според противници на руското правителство обаче телевизията е спряна по политически причини. Освен това миналия месец руският парламент прие закон, позволяващ на властите да затварят медии, ако те нарушават изборните закони по време на предизборна кампания.

Според сдружения за защита на свободата на медиите властите могат да използват закона, за да атакуват информационните средства, които ги критикуват.

В изявлението на ЕС се посочва, че макар финансовите съображения да са изиграли роля за закриването на ТВС, то е оказало отрицателен ефект върху плурализма на медиите - ключова част от ценностите, върху които се гради партньорството ЕС - Русия. ЕС изразява надежда, че промените в руските избирателни закони няма да ограничат възможностите на журналистите да отразяват точно и пълно предстоящите избори за парламент и президент.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?