ЕС преговаря за удвояване на доставките на Covid ваксината на Pfizer/BioNTech

ЕС преговаря за удвояване на доставките на Covid ваксината на Pfizer/BioNTech

Европейският съюз преговаря с компаниите Pfizer и BioNTech относно удвояване на доставките на тяхната ваксина срещу Covid-19 за региона. Новият договор ще включва още 100 милиона дози и възможност за получаване на още 200 милиона, ако е необходимо.

Това съобщава агенция Блумбърг, цитирайки свои източници, запознати с водените разговори.

Опитът да се осигури по-голямо количество от ваксината на Pfizer и BioNTech идва по-малко от седмица, след като 27-членният блок повиши първоначалната си поръчка от 200 милиона дози до 300 милиона. Ако опцията в новото споразумение бъде приложена, това ще увеличи общия брой на дозите до 600 милиона, което би било достатъчно за ваксиниране на две трети от населението на ЕС на базата на режима на двуразова ваксинация.

Междувременно стана ясно, че германският канцлер Ангела Меркел е била жестоко критикувана, след като вчера беше разкрито, че тя лично се е намесила, за да блокира наддаване от страна на европейски здравни министри, които искаха да осигурят по-големи поръчки на коронавирусна ваксина през лятото за страните от Европейския съюз.

Граждани на EС са ядосани, че ЕС не успя да поръча достатъчно дози от ваксината на Pfizer и BioNT, която беше разработена в Германия и се произвежда в Белгия.

Правителствата в ЕС също така са изправени пред нарастващи въпроси относно бавния темп на имунизацията срещу коронавирус, тъй като ваксините на други производители на лекарства, като AstraZeneca Plc, няма да бъдат достъпни поне още няколко седмици.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?