ЕС препоръча България да оправи търговския си дефицит

Поредица от спешни препоръки отправи в сряда Брюксел към България за подобряване на административния капацитет с особен акцент върху съдебната система, бюрокрацията и регулациите, както и да подобри държавните разходи в условията на строга фискална политика.

Това стана на редовно седмично заседание, но което Европейската комисия одобри препоръки към всяка страна членка на Европейския съюз с оглед изпълнението на предложения от нея План за икономическо възстановяване от икономическата криза и на Лисабонската стратегия за превръщане на Европейския съюз в най-конкурентната икономическа сила в света.

Сред другите съвети за страната ни са да сдържа растежа на заплатите според производителността на труда, да намали някои пречки пред предприемачите и така да подобри бизнесклимата, както и по-нататъшно модернизиране на образованието, съчетано с изискванията на пазара.

В обосновката на препоръките си Европейската комисия отбелязва, че през първите девет месеца на миналата година брутният вътрешен продукт (БВП) на България се е увеличил със 7 на сто и вече е достигнал 40 на сто от средния за Европейския

съюз. Бюджетното състояние на страната ни остава силно с излишък в БВП от над 3 на сто, но инфлацията е отбелязала рекордно равнище от 12 на сто, подтиквана от засилено вътрешно търсене и от искания за по-високи заплати, които далеч надхвърлят увеличението на производителността на труда, посочват от Брюксел.

В същото време съществуват и големи макроикономически дисбаланси, отбелязват от ЕК. Сегашният дефицит по текущата сметка достига 25 на сто от БВП и едва ли може да се постигне чувствително подобрение с оглед на сегашната обща икономическа обстановка и намаляващата конкурентноспособност на българската икономика, смята Европейската комисия.

Сега е по-спешно необходимо от когато и да било България да се справи с макроикономическите си проблеми като висока инфлация и голям дефицит по текущата сметка и да продължава да изпълнява строга фискална политика и като засили структурните реформи за повишаване на конкурентноспособността, казват от ЕК като отчитат мерките, предприети срещу икономическата криза".

Изпълнението на тези реформи трябва да се ускори, за да стане българската икономика по-продуктивна и да се основава в много по-голяма степен на познанията. А това изпълнение зависи в критична степен от спешното подобряване на ефективността и ефикасността на държавната администрация, подчертават от Европейската комисия.

Подробните препоръки за всяка страна член, които трябва да бъдат следвани за справяне с кризата, ще бъдат одобрени в края на март или началото на април, предаде БТА, позовавайки се на информирани източници в Европейската комисия.

Споделяне

Още от Бизнес