ЕС приема искането на Великобритания за социалните помощи

Всяка страна ще може да ги откаже на чуждестранни работници за период до 4 години

ЕС приема искането на Великобритания за социалните помощи

Европейският съюз (ЕС) ще предложи на Великобритания правото да не дава социални помощи на работници от други страни членки за период от 4 години, съобщи Ройтерс, като се позова на източници, близки до преговорите.

Предложението се съдържа в пакет с реформи, изготвен от Европейския съюз преди предстоящия във Великобритания референдум за оставане или излизане от блока.

Т. нар. "аварийна спирачка" ще може да бъде използвана от всяка държава от ЕС, която успее да убеди останалите страни членки, че социалната ѝ система е подложена на извънреден натиск. Правилото ще позволява на съответните власти да не плащат социални помощи на новопристигнали работници от други държави членки за период от 4 години.

Това е ключово искане на британския премиер Дейвид Камерън, отбелязва Ройтерс. Редица други страни от ЕС обаче виждат в него риск от нарушаване на правата на собствените им граждани.

Камерън ще обсъди предложението с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер утре в Брюксел. Именно ЕК има право да инициира приемането на съответното законодателство.

Ако Камерън и Юнкер постигнат споразумение, предложението ще може да бъде одобрено от британския премиер на среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в неделя в Лондон.

Иначе вече има общо съгласие по по-голямата част от пакета, отбелязва Ройтерс.

Очаква се Туск да разпрати писмени предложения за реформи до останалите 27 страни членки на ЕС в началото на следващата седмица, с цел оставащите разногласия да бъдат изгладени на срещата на върха на съюза на 18 и 19 февруари в Брюксел.

Референдумът във Великобритания може да бъде свикан най-рано през юни.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?