ЕС принуден да сътрудничи с Русия заради енергийните доставки

През следващите 15 години зависимостта на световния енергиен пазар от Близкия изток и Русия ще нарасне, се посочва в доклад на консултантската фирма Пи Еф Си енерджи, цитиран от Ройтерс. Докладът бе представен в сряда в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. В него се прави прогноза за развитието на световния пазар на енергоносители до 2020 година.

Един от сътрудниците на фирмата прогнозира, че през следващото десетилетие Русия ще доставя почти целия петрол, от който се нуждае ЕС, поради което интеграционните процеси между тях се очаква да се засилят.

САЩ пък ще станат по-зависими в енергийно отношение от Латинска Америка и Западна Африка.

Пи Еф Си енерджи е водеща консултантска фирма, нейни клиенти са много от големите петролни и газови компании в света, както и правителствата на редица държави.

Специалистите от фирмата смятат, че през този период само няколко държави в света (с изключение на членовете на ОПЕК) ще могат да увеличат добивите си на петрол - Казахстан, Азербайджан, Бразилия и няколко страни от Африка. Според авторите на доклада, още към 2008 г. ще се наложи увеличаване на мощността на тръбопроводната система на Руската федерация.

Основен нефтодобивен регион ще остане Близкият изток. Алтернатива на близкоизточния петрол няма, но изобщо алтернатива на петрола има и това е използването на газ, на възобновяеми енергийни източници и енергоспестяващи технологии, смятат от Пи Еф Си енерджи.

В доклада се посочва, че в момента няма опасност от недостиг на петрол в света, но такъв може да възникне след 2020 г., ако икономическият растеж е силен и има повишено търсене на енергоносители. Авторите прогнозират увеличаване на добивите на петрол до 2015 г., а след това в продължение на пет години - намаляване до сегашното ниво.

Към 2020 г. натискът върху ОПЕК ще се засили и картелът ще има затруднения да се справи с различията между търсенето и предлагането, се казва още в доклада.

Споделяне

Още от Бизнес