ЕС притиска Норвегия да даде повече пари за достъп до пазарите на България и Румъния

Европейският съюз прикани Исландия, Лихтенщайн и Норвегия да дадат повече пари, ако искат да развиват бизнес с България и Румъния - двете най-нови страни членки на съюза, като богатата на петрол Норвегия се очаква да плати по-голямата част от сметката, съобщава в понеделник EUobserver.

Исландия, Лихтенщайн и Норвегия не са членки на ЕС, но са част от Европейското икономическо пространство. Те правят ежегодни вноски към ЕС, като в замяна получават достъп до вътрешния пазар на съюза, което им позволява да продават своите стоки и услуги в страните от ЕС.

“Ние направихме щедро предложение, което ще бъде база за споразумение”, казва посланикът на Норвегия в ЕС и главен преговарящ по темата Ода Нелен Слетнес.

Европейската комисия (ЕК) обаче не смята предложеното за достатъчно. Имаме напредък, но недостатъчен, каза преговарящият от страна на ЕС Матиас Бринкман.

“Все още не можем да видим еднакво третиране между Румъния и България и останалите 10 страни, които влязоха в ЕС през 2004 г.”, изтъкна Бринкман.

Брюксел иска от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия да внесат пари, пропорционални на вноската им за десетте страни от първата вълна, за да няма дискриминация по отношение на новодошлите.

За страните от разширяването през 2004 г. годишната вноска само на Норвегия се увеличи 10 пъти до 205,8 млн. евро.

Първоначално Брюксел поиска нарастване на вноската със 71 млн. евро от 1 януари 2007 г. до 30 април 2009 г., когато предстои предоговаряне на цялото споразумение за Европейското икономическо пространство.  

Сега ЕС снижи размера на исканата вноска до 65 млн. евро, но Исландия, Лихтенщайн и Норвегия са склонни да дадат само 55 милиона, от които 53 млн. евро ще плати Норвегия.

 

Независимо от липсата на споразумение, преговорите на експертно равнище продължават.

Очаква се решение на въпроса да бъде намерено до 16 март, когато има среща на Европейското икономическо пространство.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?