ЕС притиска руската Алроса да ограничи продажбата на диаманти на Де Беерс

Де Беерс и Алроса, двете най-големи компании за производство на диаманти в света, са близо до споразумение с Европейската комисия, което ще ограничи количеството диаманти, което руският държавен монополист Алроса може да продава на Де Беерс.

Споразумението, с което ще приключи дълго продължилото антитръстово разследване, предприето от комисията по конкуренцията в Брюксел, идва в критичен момент, съобщи в понеделник Файненшъл таймс.

В края на миналия месец Алроса прие решение за емитиране на еврооблигации с 10-годишен срок на стойност 800 милиона евро, за да рефинансира съществуващия си дълг.

В същото време, за Де Беерс споразумението бележи край на дългогодишната битка с Брюксел, която обвинява компанията в нарушение на антимонополното законодателство.

Компанията вече беше принудена да промени системата си на дистрибуция на необработени диаманти, съгласно документ, подписан през януари м.г.

Независимо от това, почти веднага двете групировки бяха обвинени за нарушение на европейското антитръство законодателство заради подписването на документ, който задължава Алроса да продава на южноафриканската Де Беерс диаманти на стойност 800 млн. евро годишно.

Алроса, която е вторият по големина доставчик на пазара, ще продава половината от годишното си производство на Де Беерс в период от 5 години.

Според европейската антимонополна комисия тази сделка засилва доминиращата позиция на Де Беерс, която вече контролира над половината от световните доставки на необработени диаманти и по този начин стеснява пазара на конкуренцията.

Брюксел се опитва да накара двете компании да поемат задължения да съкратят обема на взаимните сделки. Според източници, близки до преговорите, разговорите вече са на финалния етап и окончателното решение на проблема може да бъде постигнато в близките месеци, ако не и седмици.

Споделяне

Още от Свят