"Файненшъл таймс":

ЕС притиска Украйна да не протака изпълнението на Минското споразумение

Президентите на Украйна и Франция Петро Порошенко и Франсоа Оланд по време на последната им среща в Париж.

Германия и други ключови страни от ЕС оказват натиск върху Украйна да ускори изпълнението на Минското споразумение за примирие, опасявайки се, че ако това не стане, Русия ще получи нов претекст за подновяване на агресията, пише лондонският в. "Файненшъл таймс".

Предупрежденията от Берлин, Париж и Лондон съвпадат с днешната среща на върха ЕС - Украйна в Киев, първата на високо равнище от началото на украинската криза преди една година. Делегацията на ЕС ще се ръководи от шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Последните изявления на европейски лидери показват желанието им за намаляване на напрежението в отношенията с руския президент Владимир Путин, дори ако това предизвика раздразнение в Киев, пише вестникът, цитиран от БТА в понеделник. Дипломатите на ЕС са съгласни, че проруските сепаратистите нарушават примирието много по-често от украинските сили, но призовават президента Петро Порошенко да спазва споразумението и по-конкретно да изпълни политическите му клаузи.

Според германски дипломати Киев следва да проявява повече стремеж към сътрудничество, защото "ако украинците не направят необходимото, руснаците винаги могат да подновят конфликта".

Френският президент Франсоа Оланд пък по време на посещението на Порошенко в Париж миналата седмица му казал, че "единствената възможна линия на поведение е пълното изпълнение на Минското споразумение".

Във Великобритания, която по принцип следва по-твърдата американска линия спрямо Москва, висш служител, цитиран от вестника, е отбелязал, че Украйна трябва да изпълни своята част от Минското споразумение и "да не дава на Русия поводи за критики" срещу Киев.

Берлин е обезпокоен, че Киев протака изпълнението на политическите елементи от споразумението, по-специално от опитите му за отложи процеса на политическа децентрализация, настоявайки първо за провеждането на местни избори в контролираните от сепаратистите територии в Източна Украйна.

Това е израз на нежеланието на Киев да предаде властта на лидерите на сепаратистите в Донбас, които не са признати от международната общност. Евродипломати обаче казват, че макар Минското споразумение наистина да предвижда местни избори, то не изисква те да се проведат преди децентрализацията.

Вестникът цитира Дмитро Кулеба - висш служител от украинското външно министерство, който отхвърля обвинението в протакане като "перфектно лицемерие". Според него Русия насърчавала представянето на нещата по този начин, докато в същото време продължавала агресията си.

"Файненшъл таймс" добавя, че германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер настоявал висшите представители на ЕС да възприемат по-помирителен тон към Москва и дори писал на Юнкер, призовавайки го да бъдат отчетени "руските опасения", свързани със споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна.

Вестникът припомня, че именно това споразумение бе в основата на разразилата се преди година и половина украинска криза. Изпълнението на споразумението бе отложено миналата година заради яростната руска съпротива с надеждата въпросът да бъде обсъден на тристранни преговори между Москва, Киев и Брюксел.

Киев обаче не желае Москва да се намесва в едно, според украинците, двустранно споразумение. Москва пък предупреди Киев да не прибягва до едностранното му изпълнение. Сега Щайнмайер призовава за тристранни разговори, приканвайки Юнкер "да използва значителната гъвкавост, която споразумението предлага", отбелязва британският вестник.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?