ЕС притисна Турция да признае Кипър

Турция трябва да признае Република Кипър, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу в четвъртък преди началото на решаващата среща на върха на ЕС.

Европейските лидери се очаква да одобрят започването на преговори за присъединяване на Турция към ЕС, след като преди това Еврокомисията и Европарламентът дадоха подкрепа за такова решение.

Барозу каза, че Турция трябва да спечели "сърцата и умовете" на европейците.

Той настоя на Анкара да бъде предложено пълноправно членство в ЕС, а не някаква алтернатива.

Барозу призова Турция да "измине финалната права", за да убеди европейските скептици, че е готова за започването на преговорите, включително и като признае Република Кипър.

Турция обаче, чиито войски са окупирали северната част на острова, твърди, че няма да се съгласи да приеме изискването за признаването на Република Кипър и вече обяви, че това е една от "червените линии", които няма да премине.

Турците призовани да спечелят сърцата и умовете на европейците

Предизвикателството към Турция е да спечели сърцата и съзнанието на тези европейски граждани, които са отворени към европейското бъдеще на Турция, но не и напълно убедени в него, допълни Барозу на пресконференция в Брюксел.

По думите му Кипър ще бъде една от темите на масата, когато Турция започне преговорите по присъединяването.

Барозу припомни на Анкара, че Кипър е член на ЕС, и запита какво послание изпраща Турция, ако не признава членове на клуба, в който иска да влезе.

Срещата на върха в четвъртък и петък ще реши дали, кога и при какви условия да се дата на Турция за започване на преговори за членство.

Очаква се да бъде решено, че преговори с Турция ще може да започнат през втората половина на идната година.

Мнозина европейци не искат да приемат тази голяма мюсюлманска страна с висок процент земеделско население.

Противниците на кандидатурата ѝ изтъкват, че това ще е прекалено скъпо, ще подкопае земеделската политика на съюза и ще доведе до прилив на имигранти.

Турция заяви, че няма да приеме компромиси като привилегированото партньорство, предлагано от някои политици.

Правителствата на редица държави като Великобритания и Германия силно подкрепят, а такива като австрийското правителство, са против стартирането на преговори с Турция.

Ширак подкрепи присъединяването на Турция

В сряда вечерта френският президент Жак Ширак се изказа в полза на присъединяването на Турция към ЕС.

В интервю пред френска телевизия той каза, че страната ще е в състояние да стане член на ЕС, ако изпълни поставените условия.

Той подчерта, че ако която и да е от 25-те страни членки ще може да наложи вето на турското членство и че Франция си запазва правото на "последна дума".

Социологическо проучване, публикувано тази седмица във в. Фигаро, показва, че две трети от французите са против присъединяването на Турция.

Очертават се поне 15-годишни преговори с Анкара

Очаква се преговорите на Анкара да продължат поне 15 години.

Освен дипломатическото признаване на Кипър, ЕС изисква от Турция спазване на човешките права, религиозните свободи и правата на жените.

Има и притеснения за това как ще се отрази на европейския пазар на труда присъединяването на 71-милионната мюсюлманска държава, която към 2015 г. се очаква да наброява население от 80 милиона души и така да надмине Германия.

Ако Турция приключи успешно преговорите за членство, границата на ЕС ще се простре до Близкия изток.

В реч пред парламента в Берлин германският външен министър Йошка Фишер каза, че Европа е особено фокусирана върху дебата за модернизацията на турската държава.

Още от Балкани

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?