ЕС приветства договора между България и Македония

Премиерът Заев: Ще бъдат признати два народа, две държави и два езика; ВМРО – ДПМНЕ: България получава повече права

ЕС приветства договора между България и Македония
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини приветства започналото в парламента в Скопие обсъждане на проекта на договор за добросъседство между България и Македония.
 
Радваме се, че бяха предприети добри стъпки - парламентът в Скопие се запозна с проектодокумента, приветстваме този ход, заяви Могерини на съвместна пресконференция с еврокомисаря по въпросите на съседството Йоханес Хан, вицепремиера на Македония Буяр Османи и македонския външен министър Никола Димитров.
 
 Четиримата говориха след заседанието на Съвета за асоцииране ЕС - Македония в Брюксел.
 
Могерини съобщи, че сред обсъдените на срещата теми са били добрите отношения със съседите и целта да се постигне съгласие по спорните въпроси, за да може Македония да напредне по пътя си към ЕС. Правителството в Скопие изпълнява намеренията си. Вижда се, че то е готово да придвижи страната към ЕС, коментира върховният представител.
 
Наистина оценяваме, че правителството протяга ръка към съседите, за да преодолее трудностите от миналото и да предприеме успешни крачки към по-нататъшно сближаване с ЕС, добави еврокомисарят Хан, цитиран от БТА.
 
Министър Димитров уточни, че македонското правителство е поискало от партньорите от ЕС прилагането на реформите и подобряването на добросъседските отношения да бъдат използвани за очертаване на ясни стъпки, които биха открили пътя на неговата страна към ЕС.
 
Заев: Македония става държава, която решава проблемите
 
Във вторник вечерта проектодоговорът бе разгледан и в парламентарната външна комисия в Скопие.
 
”Няма да е краят на света, ако не го подпишем, но би било чудесно, ако това се случи“, заяви премиерът, изразявайки увереност, че сделката е добра за Македония и ще бъде подписана на 2 август, Илинден.
 
По думите му договорът е добър за националните интереси на Македония. 
 
Заев заяви пред комисията по външна политика, че с предложения договор се признават два народа, две държави и два езика и не се застрашават македонските национални интереси.
 
”От държава с проблеми, ставаме държава, която решава проблемите. С договора правителството още веднъж потвърждава уникалността на македонския народ, македонския език и македонската идентичност. В договора няма дилеми, че става дума за две държави, два езика и два народа“,заяви Заев, цитиран от ”Фокус”.
 
ВМРО – ДПМНЕ: Договорът дава повече права на България
 
Премиерите Зоран Заев и Бойко Борисов се разбраха договорът, който трябва да изчисти спорните въпроси между двете страни и да разчисти пътя на Скопие към ЕС и НАТО, да бъде подписан на 2 август в рамките на общо честване на Илинденското въстание. От тогава Заев е обект на остри критики от страна на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която го обвини, че предава националните интереси.
 
Партията обяви пет основни проблема във връзка с договора. 
 
ВМРО-ДПМНЕ пита дали в договора с България ще бъде споменат изрично македонския народ и македонския език.
 
” Ще се подписва ли друг двустранен договор, с който да се регламентира грижата за македонското малцинство (в България)? Общата история трябва да бъде отделно посочена за Македония и отделно за България?”, питат още от партията на Груевски.
 
Освен това според ВМРО договорът е асиметричен - дава много права на България и много задължения за Македония.
 
Какви са най-спорните моменти?
 
Най-спорните въпроси в двустранните отношения между България и Македония са признаването на македонския език, проблемите с общата история и претенциите на Скопие за македонско малцинство у нас.
 
Очаква се договорът да стъпи на декларацията между двете страни от 1999 година.
 
Тя бе подписана на български, македонски и английски език. Този формат ще се използва и при новия договор. Проблемът произлиза от това, че България първа призна Република Македония, но не и македонския език. В съшото време обаче не съществуват процедури за признаване на език, идентичност и други в международното право.
 
Очаква се въпросът с македонските претенции за малцинство да бъде решен по идентичен начин като в декларацията от 1999 година. Там е записано:
 
"Република Македония заявява, че нищо от нейната Конституция не може и не трябва да се тълкува, че представлява или някога ще представлява основа за намеса във вътрешните работи на Република България с цел защита на статута и правата на лица, които не са граждани на Република Македония".
Споделяне

Още по темата

Още от Свят