ЕС призова Дамаск и съюзниците му да сложат край на "ескалацията на насилието" в Сирия

Над 370 000 души са убити от началото на войната в Сирия през 2011 г., а милиони станаха бежанци

ЕС призова Дамаск и съюзниците му да сложат край на "ескалацията на насилието" в Сирия

Европейският съюз призова днес Дамаск и съюзниците му да сложат край на "ескалацията на насилието" и "безразборните обстрели" на цивилни в Северозападна Сирия, съобщи Франс прес.

"Ескалацията на насилието в Северозападна Сирия от страна на сирийския режим и съюзниците му трябва да спре", заяви в комюнике говорител на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел и осъди "въздушните удари и безразборните обстрели на цивилни и пътищата, по които те бягат, довели вече до многобройни жертви и ранени сред цивилните".

"Всички участващи страни са длъжни да пазят цивилните", посочи той.

Според ООН заради засилването на офанзивата, предприета от Дамаск с подкрепата на руска авиация, за две седмици домовете си в Северозападна Сирия са били принудени да напуснат 235 000 души. Режимът, контролиращ след повече от 8 години война над 70 на сто от територията на страната, заяви, че е решен да си върне района на Идлиб, контролиран от джихадистката групировка "Хаят Тахрир аш Шам".

ЕС настоява да бъде осигурен "бърз, сигурен и безпрепятствен хуманитарен достъп", за да се окаже помощ на трите милиона мирни жители на Идлиб. Общността подчертава, че борбата срещу "терористичните групировки", "във вида, в който е разрешена от Обединените нации, не допуска нарушаване на международното хуманитарно право, нито да се избират цивилни за мишени".

На 20 декември Москва и Пекин наложиха в Съвета за сигурност вето върху проекторезолюция, удължаваща с една година срока за изпращане на трансгранична хуманитарна помощ от ООН за четири милиона сирийци, включително жители на Идлиб.

Над 370 000 души са убити от началото на войната в Сирия през 2011 г., а милиони станаха бежанци.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят