ЕС призова израелци и палестинци да направят компромиси за мира

Европейският съюз призова израелците и палестинците да направят "болезнените, но необходими компромиси" за прилагането на пътната карта за мир в Близкия изток. Едновременно с това европейски представители са заявили пред САЩ, че ще продължат да поддържат контакти с палестинския лидер Ясер Арафат, въпреки възраженията на Вашингтон, предаде Ройтерс, като се позова на високопоставен американски представител.

Самият Арафат, който бе изключен от САЩ за срещата върха Буш - Шарон - Абас, изрази скептицизъм към изявленията на израелския премиер на срещата в йорданския град Акаба. Арафат подчерта, че до момента Шарон не е предприел никакви конкретни мерки за разрешаване на конфликта, предаде АФП.

Ако Шарон премести една каравана, а след това ни каже, че е премахнал цяла колония, какво означава това, попита Арафат, който беше изключен от срещата в Акаба между Шарон, Абас и Джордж Буш.

В йорданския град израелският премиер пое ангажимента незабавно да премахне незаконните еврейски селища в палестинските територии, но не уточни броя им. От своя страна Абас пое ангажимент да прекрати въоръжената интифадата.

Гръцкото председателство на ЕС прикани днес страните в израелско-палестинския конфликт да направят "болезнените, но необходими компромиси" за прилагането на пътната карта за мир в Близкия изток, предаде АФП.

Ясно е, че всички лидери от региона са изправени пред исторически решения за бъдещето на гражданите им. Дойде часът за управляващите и за гражданите да направят болезнените, но необходими компромиси, които ще доведат до създаването на жизнеспособна и демократична палестинска държава и до гарантирането на мира и сигурността на Израел, се казва в изявление на ЕС.

Гръцкото председателство на съюза приветства постигнатото на срещата в йорданския град Акаба, която според ЕС открива истинска перспектива за мир в региона. ЕС призовава израелците и палестинците да предприемат нужните мерки за прилагането на пътната карта, представляваща единствената надежда за подновяване на мирния процес.

Междувременно американски представител, който придружава американския президент в Катар, посочи, че европейците са изразили намерението си да не прекъсват контактите с Арафат. Това е техен избор, който ние не подкрепяме, допълни той.

Президентът Буш отказва да поддържа контакти с палестинския лидер и настоява да работи единствено с палестинския премиер Махмуд Абас, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?