ЕС призова Конгресът на САЩ да защити иранската ядрена сделка

ЕС призова Конгресът на САЩ да защити иранската ядрена сделка

Външните министри от Европейския съюз призоваха днес американският Конгрес да защити споразумението за иранската ядрена програма, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп оттегли подкрепата си за сделката, съобщиха световните агенции.

"Ние бихме искали ЕС да окаже влияние върху Конгреса на САЩ, който не трябва да поставя под съмнение изпълнението на ядрената сделка с Иран", каза френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан при пристигането си за среща на външните министри в Люксембург.

"Ние дълбоко съжаляваме за това решение (на Тръмп) и се надяваме, че иранците от своя страна ще продължат да изпълняват споразумението", заяви той.
Според холандския външен министър Берт Кундерс споразумението засяга "безопасността на света".

"Надявам се, че Конгресът на САЩ ще осъзнае това и ще вземе правилните решения", каза той.

По думите на белгийския външен министър Дидие Рейндерс оттеглянето от споразумението ще подкопае доверието във всякакви бъдещи преговори за ядрените амбиции на Северна Корея.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че очаква Съветът на ЕС да изрази днес "пълна подкрепа за иранската ядрена сделка, която работи и е ефективна и от чието изпълнение имаме особена нужда сега".

Германският външен министър Зигмар Габриел предупреди, че заплахите на Тръмп за оттегляне от споразумението за иранската ядрена програма може да предизвикат военна конфронтация, посочва Ройтерс.

Според Габриел това също така може да влоши кризата със Северна Корея.

Той каза, че ще обсъди с колегите си от ЕС как да бъде спасена сделката.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?