ЕС призова Косово да почака с независимостта

ЕС призова Косово да почака с независимостта

Представители на Европейския съюз призоваха партията, която победи на парламентарните избори в Косово, да се откаже от намеренията си да провъзгласи едностранно независимостта на областта, предаде в понеделник ББС.

На изборите, които се проведоха в неделя, победа извоюва Демократическата партия на бившия военен командир на Армията за освобождение на Косово Хачим Тачи. Както се очаква, той ще стане новият премиер на областта. 

Тачи вече обеща да провъзгласи независимост в края на 10 декември – деня, когато международните посредници на сръбско-косовските преговори, представляващи САЩ, ЕС и Русия – трябва да връчат на генералния секретар на ООН доклад за резултата от консултациите. Според дипломати най-вероятно по време на преговорите не е бил постигнат никакъв прогрес.

ЕС, който като цяло поддържа идеята за предоставяне на Косово на независимост под международен контрол, призова победителите на изборите да проявят сдържаност. „Косово трябва да получи независимост, но това не трябва да стане след несъгласувано едностранно заявление, а след координиране с международната общност”, заяви британският министър по европейските въпроси Джим Мърфи.

От своя страна специалният представител на генералния секретар на ООН за Косово Марти Ахтисаари се въздържа в София от коментар какво ще се случи с Косово в близките дни. Финландският дипломат е в столицата ни за участие в първата международна конференция на новоучредения неправителствен Европейски съвет за външна политика и за откриването на софийския офис на организацията.

Ахтисаари се надява след 10 декември, когато ще е представянето на доклада на контактната група, да има по-голяма яснота по въпроса за Косово. „Очевидно е, че сегашното положение не може да продължава”, каза пред журналисти в понеделник Ахтисаари и изрази надежда, че няма да се наложи да се чака дълго за разрешаване на въпроса. Според дипломата Съветът за сигурност на ООН може да се занимае с Косово още преди Коледа.

Запитан каква би могла да е цената за Сърбия в казуса „Косово”, Ахтисаари каза, че най-добрата цена би била Сърбия да започне да се концентрира върху това да подобри жизнения стандарт на своите граждани и да насочи усилията си към завършване на преговорите за членство в ЕС. 

Спорът на независимостта

От своя страна министърът на външните работи Карл Билд отбеляза в понеделник, че едностранното провъзгласяване на независимост може да доведе до изолация на Косово, коментира още ББС.

„Виждам, че Тачи” прави много смели изявления”, отбеляза Билд. „Това е разбираемо, но и Тачи трябва да разбере, че има разлика между ролята на опозиционен политик и тази на министър-председател. Не мисля, че жителите на Косово искат да са независими от международната общност”.

Не е изключено, че в случай на провал на преговорите за урегулирането на Косово с участието на САЩ, ЕС и Русия, към консултациите могат да се присъединят Германия и Испания.

По-голямата част от жителите на областта, 90% от чието население са албанци, искат пълна независимост от Сърбия. Сръбските власти смятат обаче подобно развитие на нещата за покушение на своята териториална цялост.

В понеделник Слободан Самарджич, сръбският министър, който отговаря за проблема Косово, заяви, че обявяването на независимостта на Косово ще доведе до дестабилизация на целите Балкани.

„Ако независимостта на Косово бъде призната, то това ще стане не само последният етап от разпада на бившата Югославия, но и първата крачка към новата дезинтеграция и разкол на Балканите”, отбеляза Самарджич.

Сръбският бойкот

Активността на петите парламентарни избори в неделя бе между 40 и 45%, която е най-ниската от 1999 г., когато бяха проведени първите избори.

Повечето косовски сърби бойкотираха изборите в областта. Според ръководителя на мисията на ООН в Косово Йоаким Рюкер, активността в северните райони на областта, където населението е предимно сръбско, е била между 0.03 и 0.75%.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?