ЕС призова Молдова да възстанови нормалните отношения с Румъния

Европейският съюз призова Молдова да възстанови нормалните си отношения с Румъния, след като страната обвини съседката си от ЕС за избухването на насилие след изборите на 5 април. В същото време Русия призова ЕС и Румъния да гарантират суверенитета на Молдова, съобщиха световните агенции.

Ден по-рано Кишинев експулсира румънския посланик и негов съветник и обвини Румъния за избухването на уличните протести, които бяха определени от президента Владимир Воронин като опит за преврат.

"Разбирайки сложността на отношенията между Румъния и Молдова, ние призоваваме правителство на Молдова да възстанови нормалните отношения с Румъния. Призоваваме молдовските власти да уважават всички конституционни свободи, както и всички партии да се въздържат от насилие", заявиха външните министри на Франция, Чехия и Швеция.

Министрите от ЕС заявиха, че 27-членният блок е готов да заздрави връзките с Молдова, но сътрудничеството трябва да бъде "в съответствие с европейските ценности и принципи".

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че Москва е била "силно обезпокоена" от знамената и лозунгите на протестиращите, защото те са показали, че демонстрантите "са обсебени от идеята за разрушаване на молдовската държавност".

Междувременно молдовският бизнесмен Габриел Стати бе задържан в Украйна по подозрения в съпричастност към масовите безредици в Кишинев. Кишинев официално е помолил украинските власти да предадат Стати, срещу когото има образувано дело за съпричастност към опита за държавен преврат. Главната прокуратура и министерството на вътрешните работи на Молдова формираха специална група, която да разследва причините за масовите безредици в столицата.

Споделяне

Още от Свят