ЕС призова Португалия да запази темпа на реформите

Европейският съюз призова Португалия "да запази темпа на реформите" след изненадващата оставка на финансовия министър Витор Гашпар, съобщи Франс прес.

"Португалия се приближава до последния етап от програмата си" за корекции в икономиката, подчерта в комюнике еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

 

"Направено бе много за укрепването на държавните финанси, за възстановяването на финансовата стабилност и прилагането на структурни реформи в подкрепа на конкурентоспособността и създаването на работни места", допълва Рен.

 

"Остават обаче значителни предизвикателства и необходимостта да се понижи много високата безработица. Именно поради това е важно да се запази темпа на реформите и да се работи за разширяване на подкрепата за програмата, което ще засили международното доверие в успеха та тези цели", препоръчва еврокомисарят.

 

Витор Гашпар, горещ привърженик на строгите мерки на орязвания в бюджета, за които настояха кредиторите на страната, която получава финансова помощ от 2011 година, подаде снощи оставка.

 

Гашпар, който е на 52 години, не посочи причините за своето оттегляне. Оставката му обаче бе очаквана от месеци. Лявата опозиция призова нееднократно Гашпар да се оттегли, а профсъюзите организираха четири общи стачки за две години в знак на протест срещу прилаганите от него строги мерки за икономии.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят