ЕС призова за избягване на външна военна намеса във Венецуела

Федерика Могерини

Европейският съюз призова днес за "избягване на военна намеса" във Венецуела и е в контакт с всички страни, участващи в настоящата криза, съобщи говорителката на върховния представител на ЕС по външните работи и сигурността Федерика Могерини, цитирана от Франс прес в понеделник.

"Трябва да се избегне военна намеса", каза Мая Кочиянчич на редовния брифинг на Европейската комисия, докато венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо обсъжда в Богота с американския вицепрезидент Майк Пенс и съюзниците си от Групата от Лима мерки за принуждаване на президента на Венецуела Николас Мадуро да напусне властта.

Позицията на ЕС беше определена от външните министри на общността на среща миналия понеделник в Брюксел. "Изключихме категорично всякаква подкрепа на ЕС или приемане на военна ескалация във Венецуела", обяви Могерини след срещата.

"Предупредихме ясно, че няма да подкрепим и че ще осъдим твърдо всяка външна военна намеса", предупреди вчера ръководителят на испанската дипломация Жозеп Борел в интервю за агенция ЕФЕ.

Европейският съюз призовава за "мирно и демократично решение във Венецуела, което очевидно изключва използването на сила" и работи в тази посока в международната контактна група, каза днес говорителката на Могерини.

Кочиянчич каза още, че на 28 февруари ЕС ще обсъди провеждането на нова министерска среща на контактната група за положението във Венецуела. Датата за нея още не е уточнена.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят