ЕС призован да вземе мерки срещу незаконното изсичане на гори в България

Италианският клон на Световната фондация за защита на природата призова Европейския съюз да вземе мерки срещу нелегалното изсичане на гори в България, което според организацията е почти половината от всичката добивана дървесина в страната. Това ще бъде и един от основните проблеми, които ще се обсъждат на предстоящата среща в италианската столица на министрите на земеделието и горите от Европейския съюз, предаде ББС.

Според италианското представителство на Световната фондация в защита на природата незаконното изсичане на горите в България в момента достига гигантски размери, тъй като представлява 45 процента от общото количество изсечена дървесина в страната. Италианската фондация смята, че става въпрос за сериозна заплаха за развитието на горите и за сериозни нарушения на закона за горите.

Като причини за тревожната ситуация с горите в България се посочват корупцията, пропуските в законовата система, както и ниските стимули за развитието и управлението на този сектор.

Повод за заключенията на италианското представителство на световната фондация е най-новият ѝ доклад за горите в България. Той ще бъде представен официално на среща в Рим на 9 март между министри на горите и земеделието от ЕС, както и на европейски и световни фондации за защита на природата.

Италианската фондация ще призове ЕС да поиска от българското правителство да вземе спешни мерки за справянето на проблема, променяйки настоящите закони за горите в България. Според фондацията това се налага, като се има предвид предстоящото приемане на страната в ЕС.

Фондацията се готви да поиска от Брюксел да окаже помощ на София в борбата ѝ с феномена с нелегалното изсичане на горите. То според фондацията достига 3,7 милиона кубични метра дървесина годишно.

Острата италианска позиция е следствие от факта, че Италия днес е четвъртият най-важен купувач на дървен материал от България, след Гърция, Турция и Македония.

Отговарящият по въпросите за горите в италианската фондация Едуардо Измеинги смята, че на предстоящата среща в Рим Италия трябва да заеме категорична позиция на европейско ниво и да стане инициатор на мерки за ликвидирането на проблема в България, тъй като той е свързан не само с опазването на околната среда, а и с бъдещето на европейската икономика.

В Италия са 40 000 фирмите, работещи в сектора, свързан с горите и дървесината. Техните годишни печалби са колкото тези на автомобилния гигант "Фиат", посочва ББС.

Според проучването на Световната фондация за защита на природата, с влизането на България и Румъния в Европейския съюз ще се влоши още повече ситуацията в него с нелегалното изсичане на горите.

Изследването посочва, че в България са доста разпространени дейностите, свързани със съзнателно повреждане на дървета, с умишлено предизвикване на пожари, с изсичане на млади дървета. Според доклада, който ще бъде представен в Рим, настоящото българско законодателство в тази област е доста рестриктивно по отношение на правата и дейностите на компаниите, занимаващи се с отглеждане, засаждане и сечене на гори.

Предполага се, че държавният персонал в този сектор би трябвало да има пълен контрол над дейностите, свързани със сеченето на гори. Повечето от нарушенията в сферата на горите обаче не биха могли да бъдат извършени без пряката намеса на представителите на горския сектор. В такъв случай, според доклада, става въпрос за корупция, а причината за нея са най-вече ниските заплати на служителите в този сектор.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?