ЕС продължава да защитава ядрената сделка с Иран

Шарл Мишел

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел защити ядреното споразумение с Иран и предупреди иранския президент Хасан Рохани да не предприема никакви "необратими действия", предаде Франс прес.

Споразумението беше "важен успех след 10 години интензивни международни преговори и остава важен инструмент за регионална стабилност", се казва в съобщение от офиса на Мишел.

В телефонен разговор с Рохани Мишел подчерта ангажимента на ЕС за намаляване на напрежението след изстрелването на ирански ракети по бази в Ирак, където са разположени американски войници.

Тръмп, който вчера заложи на успокояване на напрежението с Техеран, настоя европейците да напуснат споразумението за иранската ядрена програма, подписано във Виена през 2015 г. САЩ се оттеглиха от него през 2018 г. и възстановиха санкциите срещу Иран. Великобритания, Франция и Германия продължават да са част от това споразумение, както и Русия и Китай.

"ЕС има собствени интереси и визия", се казва в съобщението и се уточнява, че Мишел е призовал иранския президент да се въздържа от необратими действия.

Споразумението от 2015 г. виси на косъм, след като Техеран обяви в неделя, че премахва всички ограничения за оборудването си на центрофуги, използвани за производството на ядрено гориво.

Тази седмица ЕС води особено интензивна дипломатическа дейност в опит да намали напрежението в тази криза, както и в Либия.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?