ЕС продължи санкциите срещу Русия

ЕС продължи санкциите срещу Русия

Европейският съюз продължи с половин година санкциите срещу 149 руски граждани и 37 организации, съобщиха информационните агенции.

Ограничителните мерки на ЕС са във връзка с действията против териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. Замразяването на активите и забраната за влизане на територията на ЕС на 149 граждани и 37 организации се продължават до 15 март 2016 година, е посочено в документа.

Санкциите трябваше да приключат утре, уточнява ДПА, цитирана от БТА.

Продължението беше одобрено от министрите по европейските въпроси от ЕС, посочи европейски източник. Преди това посланиците на страните членки са се споразумели за тази стъпка.

Европейските санкции засягат сътрудници и приближени на руския президент Владимир Путин, както и негови съветници и високопоставени членове на руското правителство. Мерките се отнасят и за руски военни и парламентарни представители, представители, работещи с или на анексирания от русия полуостров Крим и водещи проруски сепаратисти в Източна Украйна.

Организациите, обект на санкциите, са повечето на територията на Крим и в сепаратистките райони в Украйна, но сред тях са и руски държавни компании.

Продължаването на санкциите ще влезе в сила след публикуването на решението в Официалния вестник на ЕС, отбеляза пред ДПА източник, пожелал анонимност.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят