Франция може да преразгледа военното си сътрудничество с Москва

ЕС работи трескаво по следващите санкции срещу Русия

От обхвата им засега щели са бъдат изключени "икономически играчи”

Френският президент Франсоа Оланд

Европейският съюз предприема стъпки, за да увеличи санкциите срещу Русия заради това, което мнозина възприемат като планирано анексиране на украинския кримски полуостров, отбелязва Асошиейтед прес.

Европейски дипломати работят трескаво този уикенд, за да съставят списък на официални представители в Украйна, които поддържат Русия и които настояват за отделянето и евентуалното анексиране на Крим към Русия. Дипломати казват, че страните членки са представили различни предложения в тази насока, така че да се състави общ списък за утрешното заседание на 28-те външни министри на страните от ЕС, които ще вземат окончателно решение.

В този списък ще има вероятно военни представители, които са наредили на украинските военни да напуснат казармите си в Крим и други, които са отговорни за действията за отцепването на Крим. От друга страна дипломати казват, че от обхвата на евентуалните санкции за момента ще бъдат изключени икономически "играчи".

В зависимост от развитието на ситуацията в Москва и Украйна по-нататъшни санкции могат да бъдат приети по време на двудневната среща на върха на европейските лидери, започваща в четвъртък.

На среща на върха на ЕС миналата седмица беше взето решение за суспендиране на разговорите с Русия по шорокообхватен икономически пакт и по споразумение за безвизови пътувания. ЕС е третият по големина търговски партньор на Русия, главно заради газовите и петролните доставки, като ЕС е най-големият газов потребител на Русия. Германия, например, получава 35 процента от необходимия ѝ природен газ от Русия.

Русия в замяна на това купува всичко от Европа, от машини до коли. Така че за Русия Европа е най-големият търговски партньор. През 2012 г. износът на европейски стоки за Русия възлезе на 123 милиарда евро.

Франция може да преразгледа военното си сътрудничество с Москва

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че Париж ще преразгледа военното си сътрудничество с Русия като част от третото ниво санкции, ако Москва не съдейства за деескалация на кризата в Украйна, предаде Ройтерс.

На журналистически въпрос дали Франция ще анулира договор за хеликоптероносачи с Русия на стойност 1,2 милиарда евро, Оланд отговори: "Колкото до други санкции, по-конкретно в областта на военното сътрудничество, те са третото ниво санкции. Ние сме на първото ниво".

До момента френските официални лица не се решаваха да обсъдят дали договора за два хеликоптероносача "Мистрал" с опция за още два да бъде анулиран. Такава демонстрация на решителност от страна на Франция би била голяма саможертва, отбелязва Ройтерс.

Дълго обсъжданият договор е първата голяма покупка на оръжия от Москва за двете десетилетия след разпадането на Съветския съюз.

Френският президент допълни, че референдумът в Крим няма никаква законова стойност и Франция и ЕС няма да приемат тази псевдо-консултация, съобщи Франс прес.

Оланд посочи на пресконференцията в Париж с италианския премиер Матео Ренци, че трябва да се направи всичко, за де се намери път за преговори.

Ренци отбеляза на пресконференцията, че Франция и Италия трябва заедно да променят Европа.

Колкото до планираната от дълго време френско-руска среща на ниво министри в Москва, която трябва да се състои във вторник, Оланд каза, че ще изчака да види в понеделник каква ще бъде руската реакция от резултата на референдума в Крим, и чак тогава ще реши дали Франция ще присъства.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?