ЕС разчита на голяма коалиция в Италия след парламентарните избори

Бепе Грило
Европейският съюз се безпокои от опасността Италия да изпадне в парализа след парламентарните избори на 4 март и разчита на споразумение за голяма коалиция между проевропейските политически семейства с цел избягване на "най-лошия сценарий".
 
Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейската комисия, обобщи настроенията: "Бих искал след 4 март Италия да може да има правителство, което да управлява" благодарение на парламентарна подкрепа.
 
Европейските партньори на Италия отказаха какъвто и да било коментар на неофициалната среща на върха в петък в Брюксел. Някои обаче работят зад кулисите, за да насърчат съюз между Силвио Берлускони, лидер на дясната партия "Форца Италия" (ФИ, в превод "Напред, Италия"), и Матео Ренци, генерален секретар на левоцентристката Демократическа партия (ДП), ако никой от тях не успее да спечели мнозинство, довериха на Франс прес няколко европейски източници.
 
Френският президент Еманюел Макрон разговаря няколко пъти с Матео Ренци, който го подкрепи като кандидат миналата година и взе лозунга му "Напред!".
 
Европейският демарш е подобен на този с лидера на германските социалдемократи Мартин Шулц, насърчен да влезе в преговори с канцлера Ангела Меркел за съставяне на коалиционно правителство в Германия. 
 
Силвио Берлускони от своя страна е "обработван" от най-влиятелните представители на своето политическо семейство - Европейската народна партия (ЕНП), чийто член е "Форца Италия", обясниха източниците на Франс прес.
 
Съюзът на ФИ с крайнодесни партии - Северната лига и "Италиански братя", е във възход с наближаването на изборите на 4 март. Резултатът от надпреварата обаче остава много неясен и е възможно да доведе до парламент без стабилно мнозинство. Гласуването ще бъде по сложна смесена система, включваща и пропорционални, и мажоритарни елементи. Тя позволява да се спечели мнозинство с 40-45 процента от гласовете.
 
Според последните проучвания на общественото мнение коалицията между десницата и крайната десница ще получи 37-38 процента, 17-18 процента от които за ФИ. ДП ще получи 22 процента.
 
Възпиране на Движение "Пет звезди"
 
Силвио Берлускони няма право да заема изборен пост заради присъдата си за данъчна измама, но остава незаобиколим и е в позиция да има решаващата дума.
 
81-годишният милиардер бе приет като приятел в края на януари в Брюксел от Жан-Клод Юнкер, а Ангела Меркел отново го смята за политически партньор, след като оказа натиск, за да го принуди да подаде оставка през ноември 2011 г.
 
Тези големи маневри имат една-единствена цел: да възпрат Движението "Пет звезди" (ДПЗ) - популистката партия, основана от предизвикващия полемика комик Бепе Грило - на което проучванията отреждат близо 28 процента от гласовете, според европейски представител.
 
"Италианското обществено мнение е на път да се обърне към антиевропейските партии, които имат антиимигрантска риторика", разтревожен е друг човек на ръководен пост в Брюксел.
 
В случай на безизходица в парламента, някои европейски фактори смятат за даденост коалиционно споразумение между ФИ ДП за подкрепа на сегашния премиер Паоло Джентилони, смятан в ЕС за центрист.
 
Други обаче се съмняват. "Имам усещането, че никой няма да спечели мнозинство, дори и голяма коалиция", прогнозира един от най-големите скептици в Брюксел. Той се безпокои, че "има реален риск от блокиране на системата".
 
Юнкер даде израз на тези опасения: "Трябва да се подготвим за най-лошия сценарий", предупреди той на пресконференция в четвъртък в Брюксел.
 
Председателят на Европейската комисия изрази тревога от всички източници на несигурност, които тежат сега над Европа, като спомена "вътрешния референдум на германските социалдемократи за коалиционното споразумение с християндемократите", организиран на 4 март - в един и същ ден с изборите в Италия - и "умножаването на правителствата на малцинството".
 
"Ако бъдат обединени всички тези източници на несигурност... може да имаме силна реакция на финансовите пазари през втората седмица на март", предупреди той.
 
Това предупреждение предизвика скандал и Жан-Клод Юнкер бе принуден да се защитава, че не е искал да повлияе на италианските избори.
 
Посланието обаче не шокира всички италианци. "Не разбирам цялата тази врява около думите на Юнкер. Не казват ли всички именно това?", подчерта съпредседателят на Европейската зелена партия Моника Фрасони. 
 
 
По БТА.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?