ЕС разделен за политиката по предоставяне на убежище и общия граничен контрол

Държавите от ЕС са разединени по въпроса за създаването на обща система за предоставяне на убежище в съюза, както и дали да бъдат създадени общи гранични сили, които да защитават външните граници на Европа на юг и на изток, предаде Ройтерс.

Очаква се министрите на вътрешните работи и на правосъдието от ЕС, които заседават в понеделник и вторник в Люксембург, да постигнат съгласие по бъдещата политика на съюза за имиграцията, предоставянето на убежище и сигурността.

Те се споразумяха решенията по такива въпроси да бъдат вземани с мнозинство, така че никоя от 25-те страни членки на ЕС да няма право на вето върху предложенията.

Великобритания обаче обяви, че си запазва правото да не прилага взетото решение, ако е против него.

Европейските държави са разделени на две групи, ръководени от Франция и Великобритания, посочиха дипломати.

Франция подкрепя идеята европейските държави заедно да патрулират по външните граници на съюза. Британският вътрешен министър Дейвид Блънкет пък посочи, че страната му се противопоставя на подобни планове, както и на централизацията при издаване на визи.

"Ние сме против създаването на централно ръководена агенция за граничен контрол", подчерта Блънкет. Той допълни, че Великобритания вече е помагала на средиземноморски страни като Италия и Гърция при охраната на морските им граници и че Лондон също така е предложил помощта си на новите членки на ЕС в Източна Европа, които граничат с Русия и Украйна.

Париж и Лондон имат различия и по въпроса кога ЕС трябва да създаде обща система за предоставяне на убежище. Френският вътрешен министър Доминик дьо Вилпен посочи, че Франция иска ЕС да има хармонизирани закони по въпроса до 2010 г. Блънкет обаче настоява ЕС да се съсредоточи върху практическите задачи, а не върху хармонизирането на националните законодателства. Той допълни, че повечето европейски страни споделят нежеланието на Лондон да се откаже от правото да взема решения по този деликатен въпрос.

Планът на ЕС, известен като Хагска програма, трябва да бъде официално одобрен на среща на върха на ЕС следващия месец. В него са предвидени общи процедури за депортация, както и получилите право на убежище да бъдат по-равномерно разпределени в страните от ЕС.

Великобритания, която не е част от Шенгенското споразумение, ще си запази правото да игнорира всякакви решения, на които се противопоставя.

Като цяло Лондон подкрепя общата европейска политика в областта на борбата срещу тероризма и контрол над имиграцията, но си оставя правото сама да приема решения в тази сфера, каза Блънкет.

Обяснявайки защо британското правителство е подкрепило решението за гласуване по системата на квалифицираното мнозинство, вътрешният министър посочи, че съгласието е постигнато като "логичен резултат от присъединяването на 10 нови страни. При 25 страни членки, не може да се запази системата с право на вето по всеки въпрос, добави той.

На двудневната си среща министрите на вътрешните работи и правосъдието ще обсъдят и подобряването на обмена на информация при борбата срещу тероризма.

Още от Свят