ЕС разделен за улесняването на разводите на двойки от различни националности

Страните от ЕС са разделени и колебливи за проекта за "засилено сътрудничество" на новия еврокомисар за правосъдието Вивиан Рединг, чиято цел е да улесни разводите на двойки от различни националности, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ще представя искане за засилено сътрудничество до три месеца след встъпването си в длъжност. Десет държави поискаха това. Те са прави и ще работя по въпроса", обяви Рединг при изслушването си в Европейския парламент на 12 януари.

Желаещи да се задейства процедурата за развод на лица с различни националности са България, Румъния, Гърция, Словения, Унгария, Люксембург, Австрия, Испания, Италия и Франция. Три държави обаче са против - Швеция, Великобритания и Финландия.

"Европейският парламент ще подкрепи този проект, само ако го поддържа голямо мнозинство и така ще направим и ние", обясни германският министър на правосъдието Сабине Лойтхойсер-Шнаренбергер.

Позицията ѝ се споделя от белгийския ѝ колега Стефан де Клерк. "По принцип сме "за", но много ще зависи от съдържанието на това предложение", каза той.

"Трябва да се избегне прекаленото раздробяване на семейното право", предупреди настоящият еврокомисар за правосъдието французинът Жак Баро.

"Това е изключителен инструмент и трябва да избягваме да го възприемаме като средство за разделение", пледира председателстващият срещата испански министър на правосъдието Франсиско Каманьо.

Всяка година в ЕС се сключват около 350 000 брака между лица от различни националности и се обявяват 170 000 развода.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?