ЕС разглежда договора с "Краун ейджънтс"

"В момента Евпейският съюз разглежда договора на "Краун ейджътс" с България. Ще преценим дали условията, при които е подписан, са съвместими с вариантите за помощ, предоставени на България от Европейския съюз", заяви преговарящият на ЕС с България Майкъл Лий в интервю за Би Ти Ви. Той посочи, че митниците са една от най-важните преговорни глави и затова ЕС подкрепя България в усилията, които полага да реформира системата. Майкъл Лий припомни, "ЕС е единен пазар с единна митническа политика. Концепцията митнически съюз е много важна. Митниците на страните членки трябва да работят по модерен, ефективен и прозрачен начин. Това е важно и за България. Мисля, че е съвсем естествено страната ви да потърси подкрепа за реформата на митниците. Договорът с "Краун ейджънтс" е сключен именно с тази цел".

Майкъл Лий посочи, че правителството е изградило добра система за оползотворяване на помощите от ЕС, които се равняват на близо 2,5 процента от брутния вътрешен продукт на страната. По повод желанието на правителството България да получи ясна дата за присъединяване към ЕС Лий каза, че България сама си е постави за цел присъединяване през 2007-а.

"При преговорите за разширяване е много важно да има дата, към която да се стремите. Един от основните моменти са преходни периоди в някои области. Трябва да има срокове за тези договорки. Такъв беше подходът до момента и има смисъл от него. Българските власти настояват Евросъюзът да се ангажира с конкретна дата за приемане. Според нас обаче датата зависи единствено от хода на преговорите, от реформите в страната. Датата за присъединяване може да се определи само от България. Основният въпрос за страната ви, както и за другите страни - кандидатки, не е само приемането на нови закони, които да отговарят на тези на ЕС, но и промяната на администрацията, така че тя да може да поеме европейското законодателство ефективно. В София говорихме също така и по други ключови въпроси като реформата на правната система и борбата с корупцията. Това са най-важните неща, които трябва да бъдат променени", каза Майкъл Лий в интервюто пред Би Ти Ви.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?