ЕС разкритикува политиката на санкции, водена от САЩ

Жозеп Борел

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел разкритикува политиката на санкции, водена от администрацията на американския президент Доналд Тръмп, съобщи Франс прес.

Тази тактика е контрапродуктивна, предупреди Борел. Той спомена конкретно и руските проекти за газопроводи "Северен поток 2" и "Турски поток", срещу които държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че ще бъдат наложени санкции.

"Дълбоко обезпокоен съм от все по-честото прибягване до санкции, или заплашване със санкции, от страна на Съединените щати срещу европейските компании и интереси", каза Борел в комюнике, публикувано по време на срещата на върха на ЕС, посветена на икономическото възстановяване от рецесията, предизвикана от пандемията от новия коронавирус.

"Станахме очевидци на тази засилваща се тенденция в случаите с Иран, Куба, Международния наказателен съд и, най-наскоро, проектите (за газопроводи) "Северен поток 2" и "Турски поток", каза ръководителят на европейската външнополитическа служба. 

Той припомни, че "по принцип Европейският съюз се противопоставя на използването на санкции от трети страни срещу европейски компании, упражняващи законни дейности".

"Освен това, (ЕС) смята, че екстериториалното прилагане на санкции противоречи на международното право", изтъкна Борел.

Той допълни, че "европейските политики би трябвало да бъдат определяни тук в Европа, а не от трети страни".

"Когато има политически различия, Европейският съюз винаги е отворен за диалог. Такъв обаче не може да се води под заплаха от санкции", каза Борел.

В сряда Майк Помпейо обяви, че Съединените щати ще налагат санкции на компании, които участват в реализирането на двата руски газови проекта. 

Германия, която е крайната дестинация на бъдещия газопровод "Северен поток 2", осъди това американско решение.

Двама души са били намушкани

с нож в центъра на Лондон;

няма опасност за живота им

Лондон, 18 юли /БТА/

Двама души са били намушкани с нож в центъра на Лондон. Няма опасност за живота им, съобщи полицията в британската столица, цитирана от Ройтерс.

Полицейски говорител отбеляза, че инцидентът "не е свързан с тероризъм". Той е станал в Броудгейт Съркъл - район с магазини и заведения.

На място са изпратени линейки, съобщи още полицията и призова хората да избягват района.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят