ЕС разследва и България за злоупотреби с европомощи

Митнически измами, евентуалното отклоняване на помощи от фондове на ЕС и контрабанда на цигари са основните нарушения, по които Координационната служба на ЕС за борба със злоупотребите (ОЛАФ) е започнала разследване в страните, кандидатстващи за членство в съюза, предаде АФП.

Общо 156 случая в момента са обект на разглеждане или са в етап на разследване в страните кандидатки, се съобщава в комюнике на ОЛАФ. Разследват се 70 случая на отклоняване на европейски помощи, 29 случая на митнически измами, например неверни декларации за произход при внос в ЕС, и 27 случая на контрабанда на цигари.

Говорителят на ОЛАФ Алесандро Бютиче посочи, че в Полша се разследват десетина случая на злоупотреби с европейски помощи, също толкова в България и двайсетина случая в Румъния. Той обаче побърза да уточни, че по-високият брой на следствията, които ОЛАФ води в дадена страна кандидатка, не означава, че тя върши повече измами. Всичко зависи от средствата, използвани в борбата срещу злоупотребите - колкото по-ефикасни са те, толкова повече случаи на измами ще бъдат открити, обясни той.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?