Коалицията на Меркел потвърди, че е против членството на Турция в ЕС

ЕС решава дали да отвори нова глава в преговорите с Турция

Европейският съюз трябва да остане ангажиран в диалога с Труция, заяви германският външен министър Гидо Вестервеле, цитиран от ДПА. Той добави, че не очаква външните министри от ЕС да вземат решение днес дали да бъде отворена нова глава в преговорите за присъединяване с Турция.

Ескалацията през последните седмици в Турция далеч не е нещо добро, но от друга страна също така е ясно, че не можем да позволим нишката на разговора да се прекъсне или да изтънее, посочи Вестервеле в Люксембург.

Съживяването на преговорите на Турция за членство предизвика днес разногласия сред министрите на външните работи на страните от ЕС, като още няколко страни се присъединиха към Германия в позицията, че би било лош сингнал Анкара да бъде възнаградена след твърдите ѝ действия спрямо демонстрантите, посочва Ройтерс.

Австрийският външен министър Михаел Шпинделегер каза, че ЕС не може да игнорира твърдия подход срещу протестиращите в последно време, настоявайки, че "трябва да има действие от страна на Турция преди започването на преговори по нова глава". "Очакваме сигнали от Анкара, че наистина са готови да предоставят на хората правата им. Трябва да се замислят за поведението на тяхната полиция", заяви Шпинделегер.

Шведският външен министър Карл Билд, поддръжник на турското членство, заяви, че блокът има дългосрочен стратегически подход към разширяването, който не е обект на "краткосрочни приумици". "Винаги има разни неща, които се случват в различните страни. Не можем да променим стратегията на ЕС само защото на едно място или на друго се е случило да има напрегнатост", каза той.

Винаги съм вярвала, че бъдещето на Турция зависи от нас, но това изисква огромен напредък в цялата работа, която трябва да бъде свършена, каза върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън. Моето виждане за всичко, е че ангажиментът е много по-добра опция.

Министрите на външните работи на страните от ЕС под председателството на Аштън обсъждат в Люксембург дали в преговорите за присъединяване на Турция към ЕС да бъде отворена глава регионална политика.

Ако бъде взето положително решение, това ще бъде първата глава в преговорите, отваряна за последните три години, и тази стъпка може да има положителене ефект за съживяване на преговорния процес.

Италия, Великобритания, Швеция активно работят, за да убедят Берлин да даде съгласие за отваряне на новата глава с някои междинни формули като отлагане на отварянето на главата за ротационното председателство на Литва, което започва от 1 юли.

За Анкара отлагане или анулиране на отварянето на главата ще се възприеме като акт на замразяване на преговорния процес заради политически мотиви във връзка с протестите за парка Гези и подхода на турското правителство спрямо демонстрантите. Въпреки усилията на Германия да обоснове ветото си с технически причини, Анкара припомня, че на министерска среща миналия месец германските официални представители са изразили одобрение за отварянето на главата.

Същевременно управляващият в Германия консервативен блок на канцлера Ангела Меркел потвърди, че е против присъединяването на Турция към Европейския съюз. Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел и неговата сестринска партия в Бавария, Християнсоциалният съюз (ХСС), се аргументират в предизборната си програма за парламентарните избори в Германия на 22 септември, че Анкара не изпълнява условията за членство, съобщи Асошиейтед прес.

Платформата, която бе одобрена преди ден, призовава за задълбочаване на отношенията и за "близко стратегическо сътрудничество" между Турция и Европейския съюз.

ЕС ще бъде "претоварен", ако Анкара се присъедини, смятат обаче ХДС и ХСС.

Програмата бе представена в момент, когато турските власти са наблюдавани внимателно от международната общност, която ги критикува за прекомерна употреба на сила срещу антиправителствените демонстранти.

Меркел се е обявявала преди за мъгляво формулираното "привилегировано партньорство" между ЕС и Турция. Тя обаче обяви вчера, че се е отказала от тази цел, защото самата Анкара не се стреми към нея.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа