ЕС решава за общ команден център на военните си мисии

ЕС решава за общ команден център на военните си мисии

Страните от Европейския съюз ще вземат официално решение в понеделник за създаването на общ команден център на военните мисии на Съюза, което е символична стъпка към засилване на сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната. Политически чувствителният въпрос за по-тясно военно сътрудничество години наред бе отбягван, но отново излезе на дневен ред след анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и вследствие нарастващата заплаха от ислямистки ектремизъм, отбелязва Ройтерс.

Чувството за спешност се засили и поради предположенията, че новият американски президент Доналд Тръмп няма да е толкова ангажиран със сигурността на европейските съюзници в НАТО, ако те не увеличат разходите си за отбрана.

През декември лидерите на ЕС се съгласиха да създадат постоянно оперативно планиране и управление на способностите на стратегическо равнище.

Решението ще бъде взето в понеделник от министрите на външните работи и на отбраната на 28-те страни членки.

Общият команден център ще се отнася за три тренировъчни мисии, изпълнявани в момента от ЕС в Мали, Сомалия и ЦАР, но в бъдеще обхватът на действие ще бъде разширен.

Като начало центърът ще включва около 30 човека, които ще се помещават във външнополитическата служба на ЕК. Ръководител на командването най-вероятно ще е настоящият шеф на военните служители от външнополитическата служба на ЕС.

Ройтерс отбелязва, че темата е противоречива за ЕС, което си личи и от продължителността на дебата дали ръководителят на новия орган да бъде наричан "командир". В крайна сметка е постигнато съгласие да се нарича "директор".

Споделяне

Още от Европа