ЕС решава за оръжейното ембарго срещу Сирия следващата седмица

Държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз поискаха от министрите на външните работи на страните от ЕС да направят оценка на оръжейното ембарго срещу Сирия на срещата си следващата седмица в Дъблин, съобщиха световните агенции.

Президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой съобщи, че лидерите на 27-те не са успели да постигнат компромис по въпроса, който са обсъдили подробно днес, въпреки че той не бе включен в предварителния дневен ред на срещата на върха на ЕС.

"Споразумяхме се да възложим на министрите на външните работи да направят оценка на ситуацията като приоритетна тема на неофициалната им среща (на 22 и 23 март в ирландската столица) и да разработят общи позиции", съобщи Ван Ромпой след края на двудневната среща на върха на Европейския съюз.

Франция и Великобритания призоваха за вдигане на европейското оръжейно ембарго срещу Сирия, за да се помогне на бойците на опозицията, които се борят срещу режима на президента Башар ал Асад.

Лондон и Париж обаче още не са си осигурили достатъчно подкрепа по въпроса.

Германия е против такъв ход. Канцлерът Ангела Меркел заяви, че все още не е решила дали да подкрепи предложението на Великобритания и Франция за доставка на оръжие.

Френският президент Франсоа Оланд поиска решението да бъде взето през идните седмици. Оланд е получил уверения от сирийската опозиция, че оръжията ще попаднат в "правилни ръце".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа