ЕС с мерки за пълно изсветляване на медиите и бюджетното им финансиране

ЕС с мерки за пълно изсветляване на медиите и бюджетното им финансиране

Влошаването на медийната свобода в редица страни от Европейския съюз принуди Брюксел да се заеме с проблема и да предложи мерки, които да гарантират прозрачност на медийната собственост, контрол върху бюджетното финансиране и др. Европейският парламент ще обсъди в сряда проекторезолюция, предлагаща да се забрани или поне да стане напълно прозрачно участието в обществени поръчки на дружества, чийто краен собственик притежава медийно дружество. Предлага се също държавите в ЕС да бъдат задължени да съобщават за бюджетното финансиране, предоставяно на медийните дружества, както и да се извършва постоянно наблюдение на всяко бюджетно финансиране, отпускано на собственици на медии.

 

Защитата на медийната свобода ще стане част от годишния европейски доклад за демокрацията, принципите на правова държава и основните права, ако евродепутатите подкрепят проекторезолюцията и Европейската комисия започне да я прилага.

 

Осъдените или признатите за виновни в извършване на каквото и да било престъпление не следва да бъдат собственици на медии, се допълва в доклада, цитиран от БТА.

 

При изготвянето на доклада са взети предвид резултатите от класацията "Световен показател за свобода на печата" на организацията "Репортери без граници". България е лидер в негативната класация – страната се срина до 111-то място, като вече е не само на последно място в ЕС, но и по-зле от страните на Западните Балкани.

 

ЕП призовава държавите да приемат и приложат правила за собствеността на медиите, така че да се избегне съсредоточаване на собственост, непряката собственост и собствеността, обхващаща различни медии, както и да се осигурят прозрачността, оповестяването и лесният достъп за гражданите до информация за собствеността на медиите, източниците на финансиране и управлението им.

 

Подчертава се необходимостта от ограничения за служители на публични длъжности да бъдат собственици на медии.

В доклада се отчита, че правото да информираш и да бъдеш информиран е част от основните демократични ценности на ЕС. Свободата, разнообразието и независимостта на медиите са в основата на правото на свобода на изразяване на мнение. Медиите изпълняват съществена роля в демократичното общество чрез дейността си на обществен пазител, като помагат за информирането и овластяването на гражданите, като разширяват тяхното разбиране за политическата и обществената среда. Разпространението на фалшиви новини в социалните медии и търсачките накърни значително доверието в традиционните медии, се отчита в документа.


ЕП отбелязва, че обществените власти имат задължението да се въздържат от прилагане на ограничения върху свободата на изразяване на мнение и да приемат закони за развитието на свободни, независими и разнообразни медии. Те имат също задължението да защитават независимостта и безпристрастността на обществените медии, които работят в служба на демократичните общества, а не като обслужват интересите на действащите правителства.

Журналистите се сблъскват с насилие, заплахи, тормоз или обществено порицание, главно заради своите разследвания в защита на обществения интерес срещу злоупотребата с власт, корупцията, нарушенията на правата на човека или незаконните действия. Според Съвета на Европа над половината от случаите на тормоз срещу работещите в медиите са дело на представители на държавата, пише в доклада.


Отправен е призив Европейската комисия да възприема опитите на правителствата за нарушаване на свободата на медиите като сериозна и трайна злоупотреба с власт, и като действия срещу основни ценности на ЕС.

 

Държавите в ЕС са призовани да вземат мерки, включително като предоставят подходящо бюджетно финансиране, за осигуряване и насърчаване на разнообразна, независима и свободна медийна среда, в служба на демократичното общество, включително независимост и устойчивост на обществените медии.

 

Осъждат се опитите на правителствата да заглушат критичните медии и да унищожат свободата и разнообразието на медиите, включително чрез по-изтънчени похвати, като изкупуване от представители на правителства и техни приближени на търговски медии и принуждаване на обществените медии да обслужват интересите на малки групи.

В проекторезолюцията се посочва, че днес Гугъл и Фейсбук държат 85 на сто от целия ръст на пазара на дигитална реклама, "което застрашава бъдещето на традиционните, финансирани от реклами, медийни дружества, например търговските телевизии, вестници и списания".

 

Отправен е призив държавите в ЕС да включат медийната и информационната грамотност в националните образователни програми.

 

Обсъждането на проекторезолюцията е в сряда, а гласуването е в четвъртък, 3 май, когато се отбелязва Световният ден за свобода на печата.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа