ЕС съкращава финансовата подкрепа за Турция в областите, в които няма напредък

Еврокомисарят Йоханес Хан

Европейският съюз започна да съкращава финансирането на програми, осъществяващи се в рамките на преговорите за влизане на Турция в ЕС. Това се отнася преди всичко до насоките, в които няма забележим напредък, предаде ДПА, позовавайки се на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан.

"Вече спряхме отделни програми, по които нямаше съответен напредък, например в областта на изграждане на правова държава", заяви Хан.

От 4,45 милиарда евро, предвидени за подкрепа на Турция в периода от 2014 г. до 2020 г., бяха изплатени само 167,3 милиона, посочи той. Повечето средства се насочват за развитие на гражданското общество, образованието и науката.

Еврокомисарят подчерта, че от правна гледна точка е невъзможно да се спре изцяло финансирането на Турция от ЕС, докато не бъдат прекратени официално преговорите за влизането ѝ в общността. Той припомни, че през декември миналата година повечето външни министри от ЕС са подкрепили продължаването на диалога и работата за отстраняване на недостатъците при строежа на правова държава.

"В този случай въобще не бихме имали средства за натиск за реформи", посочи Хан, но заяви, че преговорите за присъединяване "де факто са спрели".

В интервюто си Ханс определя репресивните мерки в Турция, започнали след опита за преврат през юли, като негативно развитие, несъвместимо със стандартите на ЕС и международното право.

Еврокомисарят по разширяването обаче подчерта, че Турция "остава важен стратегически партньор на ЕС, независимо от състоянието на преговорния процес за встъпването ѝ в общността."

Също в неделя високопоставен представител на консервативния блок в германския парламент призова днес Европейския съюз да спре помощта за Турция и изключи всяка надежда страната да се присъедини към блока, предаде Ройтерс.

"В крайна сметка няма изгледи за присъединяването ѝ. Турция се отдалечава все повече и повече от Европейския съюз", заяви депутатът от Християндемократическия съюз на Ангела Меркел Ханс Михелбах.

Той добави, че по тази причина програмите за предприсъединителна помощ на ЕС са "прахосване на парите на данъкоплатците". "Европа не трябва да бъде водена за носа около турската изборна арена", заяви Михелбах.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа